zagreb: arhitekt lucijan vranjanin predstavljen izložbom i monografijom

Izložba "Arhitekt Lucijan Vranjanin/Architect Luciano Laurana" otvorena je danas u Hrvatskom muzeju arhitekture te je predstavljena i opsežna monografija Andrije Mutnjakovića o tom renesansnom umjetniku.

Izložba putem fotografskih povećanja i preslika dokumenata arhitektonskih ostvarenja donosi sve važne projekte arhitekta Lucijana Vranjanina, u literaturi poznatijeg kao Luciana Laurana, istaknutog arhitekta talijanske renesanse hrvatskog podrijetla.

Izložena su i poprsja Lucijana Vranjanina i njegova brata kipara Frana Vranjanina, imaginacija u sadri, rad kipara Ratka Petrića.

Tu je i poprsje Beatrice Aragon Frana Vranjanina iz otprilike 1474., inače kopija u sadri koja se čuva u zagrebačkoj Gliptoteci.

Lucijan Vranjanin rođen je u Vrani pokraj Zadra između 1420. i 1425., a umro u Pesaru u Italiji 1479. U to vrijeme djeluje u većem broju gradova srednje Italije, gradeći palače, crkve, tvrđave i crtajući slike idealnoga renesansnog grada. Njegovo najpoznatije djelo je Vojvodska palača u Urbinu, projektiranje i izgradnju koje je vodio za Federica de Montefeltra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Likovna kritika ocjenjuje kako je Lucijan Vranjanin bitno pridonio razvoju renesanse u Italiji, a time i u Europi.

Izložbu koja se može pogledati do 1. veljače 2004., otvorila je zamjenica ministra kulture Biserka Cvjetičanin.

Opsežna monografija Andrije Mutnjakovića o Lucijanu Vranjaninu u izdanju "Art Studija Azinović" na više od 350 stranica riječju i slikom donosi arhitektonski i graditeljski rad toga renesansnog umjetnika.

Monografija je, kako ističe njezin autor, pisana kao sintetska knjiga utemeljena na brojnim prijašnjim fundamentalnim istraživanjima, studijama i raspravama povjesnika, arhitekata i erudita, te na znanstvenoj obradbi građe nekoliko arhiva, galerija i muzeja. Veliku pomoć u prikupljanju građe za knjigu u Italiji autor kaže da su mu pružili hrvatski svećenici salezijanci, omogućujući mu putovanja, boravke i kontakte s raznim ustanovama, a posebno s vatikanskim ustanovama.

Monografiju su predstavili akademici Miroslav Begović, Ante Vulin i Tonko Maroević te Mirko Azinović u ime izdavača.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara