ZAGREB: BUSEKOVA SAVJETNICA POSJETILA HRVATSKI SABOR

Viša savjetnica koordinatora Pakta o stabilnosti i bivša potpredsjednica njemačkog parlamenta Petra Blaess posjetila je u utorak Hrvatski sabor, gdje se sastala s predsjednikom Vladimirom Šeksom i drugim visokim saborskim dužnosnicima, priopćeno je iz Sabora.

Savjetnica koordinatora Erharda Buseka je Šeksa izvijestila kako je cilj njezinog posjeta Hrvatskom saboru jačanje parlamentarne dimenzije Pakta o stabilnosti kroz konkretnu razmjenu kontakata i iskustava na najvišoj parlamentarnoj razini, ali i na razini tajnika parlamenata, skupina prijateljstava i odbora, posebno onih za vanjsku politiku i europsku integraciju, priopćeno je.

Sugovornici su bili suglasni u ocjeni da parlamentarna dimenzija ima nezaobilaznu ulogu za razvoj demokracije i stabiliziranje jugoistočne Europe. U tom kontekstu, Šeks je naglasio da Hrvatska od samog početka podupire Pakt o stabilnosti, te cijeni napore posebnog koordinatora Buseka i sve programe čiji je cilj postizanje trajne stabilnosti u regiji.

Tema razgovora s potpredsjednicom Hrvatskog sabora Vesnom Pusić bila je uloga parlamentarnih odbora u političkom sustavu države. Sugovornice su se složile kako jačanje uloge parlamentarnih odbora, ne samo u zakonodavnoj proceduri, već i nadzoru izvršne vlasti, može dodatno potaknuti razvoj parlamentarizma, priopćeno je.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Blaess se sastala i s predsjednicom saborskog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije Željkom Antunović, voditeljem izaslanstva Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe Franom Matušićem, te Gordanom Sobol, predsjednicom saborskog Odbora za ravnopravnost spolova.

Predsjednik saborskog Odbora za međuparlamentarnu suradnju Milorad Pupovac u razgovoru sa Blaess istaknuo je važnost suradnje parlamenata zemalja regije na svim pitanjima, priopćeno je iz Sabora.

(Hina) pp/xdv ydv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara