Zagreb će informirati Prospera o odnosu s ICTY i o Bobetku

HRVATSKA ima dobru suradnju s posebnim američkim veleposlanikom za ratne zločine Pierrom Richardom Prosperom, a tijekom njegova skorog posjeta Zagrebu gdje namjerava tražiti uhićenje generala optuženih za ratne zločine informirat će ga o suradnji s Haškim sudom i raspletu slučaja Bobetko, priopćilo je hrvatsko veleposlanstvo u Washingtonu.

´Posjet g. Prospera Zagrebu koncem siječnja bit će prilika da ga hrvatske vlasti i osobno informiraju o suradnji Republike Hrvatske sa Haaškim tribunalom, razvoju događaja od posljednjeg Prosperova posjeta regiji, kao i o raspletu slučaja Bobetko´, kaže se u priopćenju.

Prosper je u utorak rekao novinarima kako je nezadovoljan suradnjom Hrvatske, Jugoslavije i BiH s Haškim sudom zbog neuhićivanja optuženika za ratne zločine. Najavio je krajem siječnja posjet Zagrebu, Beogradu, Sarajevu i Banjoj Luci gdje će tražiti uhićenje optuženika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Od hrvatskih vlasti će tražiti da uhite generale Janka Bobetka i Antu Gotovinu koje je Haški sud optužio za ratne zločine.

Priopćenje navodi da je hrvatski veleposlanik u Washingtonu Ivan Grdešić rekao da hrvatske vlasti i veleposlanstvo u SAD-u ´imaju stalnu, vrlo dobru suradnju sa g. Prosperom, koja je bila posebno intenzivna u doba rješavanja slučaja Bobetko´.

U priopćenju se također kaže da Prosper ´po prirodi svog posla vrlo često putuje u zemlje Jugoistočne Europe kao i Afrike i nije dužan posebno najavljivati svoja putovanja tim zemljama´.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara