Zagreb: Ddijeljene nagrade Matice hrvatske za 2003.

NAGRADE Matice hrvatske za 2003. na današnjoj su svečanosti u Matičinoj palači u Zagrebu primili književnik Renato Baretić, kazališni kritičar Boris Senker, znanstvenica Mirela Slukan Altić i predsjednik Ogranka Matice hrvatske Čakovec Zvonimir Bartolić.

Matica hrvatska najstarija je hrvatska kulturna ustanova, a njezine nagrade obilježavaju život i nisu zbroj prošlih zasluga namijenjen za arhive, već se dodjeljuju za stvaralački potencijal, istaknuo je predsjednik Matice hrvatske Igor Zidić predajući laureatima svečane povelje koje su, uz novčani iznos, sastavni dio nagrade.

Zidić je istaknuo da je Matica hrvatska "vitalno društvo koje nije i ne će odstupiti od svojega poslanja stožerne kulturne ustanove hrvatskoga društva".

Ali, ustvrdio je, Matica hrvatska nikada ne će podržati kulturnu politiku koja ne će voditi računa o vlastitomu narodu.

I dok je novina, kako je rekao, imanentna umjetnosti i ne priznavati novinu značilo bi zatvoriti oči za budućnost, Zidić smatra da se novina najbolje afirmira tako da se stavi u kontekst.

Zato će, istaknuo je Zidić, Matica hrvatska uvijek podržavati novinu posvećenu boljitku.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavni odbor Matice hrvatske tradicionalno dodjeljuje nagrade za nekoliko područja.

Jedna od njih je i Nagrada Matice hrvatske za književnost i umjetnost August Šenoa koju je za 2003. primio Renato Baretić za književni prvijenac "Osmi povjerenik" koja se, istaknuto je u obrazloženju, "bavi ključnim temama naše suvremenosti, a često i grube zbilje, na humorno-ironijski način što je i najveća vrijednost romana".

Nagradu Matice hrvatske za književnu i umjetničku kritiku Antun Gustav Matoš primio je Boris Senker za knjigu "Pozornici nasuprot - Zagrebačka kazališna kronika 1995.-2000." kojom je, stoji u obrazloženju, na izrazito osoban način i sa stručnom fundiranošću, stvarno zaključena prošlostoljetna izvođačka praksa na hrvatskim pozornicama".

Mirela Slukan Altić dobila je Nagradu Matice hrvatske za znanost Oton Kučera za 2003. za knjigu "Povijesna kartografija - Kartografski izvori u povijesnim znanostima". Ta je knjiga, istaknuto je u obrazloženju, "pionirsko djelo hrvatske kartografije i znanosti uopće, izvorno zamišljeno kao sveučilišni priručnik, koje pak uvelike premašuje tu svoju funkciju i ključno je djelo historijske geografije - discipline koja je u nas dosad bila često zanemarivana".

Nagradu Matice hrvatske Ivan Kukuljević Sakcinski za najbolje djelo što ga je objavio Matičin ogranak za 2003. dobio je Ogranak Matice hrvatske Čakovec za knjigu "Ivanuš Pergošić - Decretum - Pretisak, transkripcija i prilozi " koju je priredio predsjednik toga ogranka Zvonimir Bartolić.

Bartoliću je uručena i Matičina nagrada Ivan Kukukljević Sakcinski kao priređivaču te knjige koja je, navodi se u obrazloženju, "najstarija tiskana knjiga na kajkavskom jeziku i spomen na kulturnu djelatnost Jurja Zrinskog koji je u dobi od 20 godina osnovao tiskaru u Nedelišću u kojoj je 1574. tiskao Decretum".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara