Zagreb dobio holding Gradsko stambeno komunalno gospodarstvo

ZAGREBAČKA Gradska skupština večeras je donijela zaključak o prijenosu osnivačkih prava i poslovnih udjela 23 trgovačka društva na Gradsko stambeno komunalno gospodarstvo d.o.o., koje će preuzeti funkciju holdinga.

Poduzet će se i sve aktivnosti za osnivanje novog gradskog trgovačkog društva "Digitalni grad" za upravljanje, izgradnju i održavanje komunalne infrastrukture za potrebe komunikacijsko-informatičkih sustava i usluga. To će društvo, čije je osnivanje prijedlog zastupnika Nezavisne liste Tatjane Holjevac, bit će sastavni dio novog holdinga.

U raspravi su oporbeni zastupnici kritizirali osnivanje novog holdinga.

Iz HSP-a su izrazili bojazan da će objedinjavanje trgovačkih društava rezultirati većom zaradom holdinga umjesto da se poveća kvaliteta i smanji cijena komunalnih usluga, što je, ističu, smisao poslovanja gradskih tvrtki.

U HDZ-u smatraju da bi bilo bolje da su se udružile tvrtke slične po djelatnostima, a čula se i primjedba iz HNS-a da je holding uvertira u tajkunizaciju trgovačkih društava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Tu nije riječ o tajkunizaciji ili o sourizaciji trgovačkih društava, niti o otpuštanju radnika", rekao je gradonačelnik Milan Bandić i naglasio da Zagreb kasni s objedinjavanjem trgovačkih društava, što su, kako je istaknuo, davno učinili primjerice u Parizu i Berlinu.

Bandić je ustvrdio da je osnivanje holdinga "povijesni iskorak" u poslovanju gradskih trgovačkih društava jer će, dodao je , napokon početi racionalno poslovati i smanjiti troškove poslovanja.

Zahvalio je SDP-ovim koalicijskim partnerima HSS-u i HSU-u te nezavisnoj listi Tatjane Holjevac što su podržali novi model upravljanja trgovačkim društvima.

Na skupštinskoj sjednici večeras su raspravljene i izmjene prostornog plana u prvom čitanju sa zaključkom da se Gradsko poglavarstvo o primjedbama i prijedlozima očituje za 14 dana.

U raspravi je uz ostalo predloženo da se do drugog čitanja zbog sumnje pojedinih oporbenih zastupnika da je alternativa za novu trasu autoceste Zagreb - Sisak posljedica privatnog interesa, provjeri vlasničko stanje parcela uz tu trasu - tko ih je i kada kupio.

Zastupnici Gradske skupštine na današnjoj sjednici, koja je započela jutros u 10 sati, nisu ni do 23 sata večeras završili s raspravom o svih 18 točaka koje su bile na dnevnom redu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara