Zagreb: Festival Ssvjetskog kazališta od 15. do 22. rujna

FESTIVAL svjetskog kazališta Zagreb 2003., koji će se održati od 15. do 22. rujna, bit će festival velikih kazališnih imena, na kojem će se predstaviti pet teatara s ukupno šest predstava, najavili su organizatori na današnjoj konferenciji za novinstvo.

Svrha je festivala profilirati Zagreb kao novu europsku metropolu i definirati kulturnu politiku toga grada u kojemu, po ocjeni selektorice i umjetničke direktorice Dubravke Vrgoč, već petnaestak godina nije ugošćeno niti jedno veliko kazalište.

Festival će se prirediti u Hrvatskom narodnom kazalištu, Kinoteci, Jadran filmu i ZKM-u, a otvara ga 15. i 16. rujna berlinski Schaubuehne am Lehniner Platz Ibsenovom "Norom" u režiji Thomasa Ostermeiera.

Montrealaska će "Ex-Machina" 16. i 17. rujna izvesti "Trilogiju Zmaja" Roberta Lepagea. "Theatre Vidy" iz Lausanne predstavit će se 17. i 18. rujna predstavom Josefa Nadja "Il ny a plus de firmament".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poznata talijanska glumica Laura Betti predstavit će 19. rujna u Kinoteci film koji je posvetila velikom filmskom, kazališnom i likovnom umjetniku 20. stoljeća Pasoliniju. Istog će dana gledatelji u Kinoteci imati priliku vidjeti i videofilm Marcina Zlebinskog "Akademija prolasci".

Vilniuski "Meno Fortas" predstavit će se 20. i 21. rujna ciklusom "Godišnja doba" koji obuhvaća "Radost proljeća" i "Bogatstvo jeseni" Kristijonasa Donelaitisa u režiji Eimuntasa Nekrošiusa.

Talijanski NUOVO TEATRO NUOVO iz Napulja, Teatro stabile dinnovazione i TEATRO GARIBALDI iz Palerma i komad Jeana Geneta "Querelle", u režiji Antonia Latellea, predstavit će se 21. i 22. rujna.

Festival organizira Hrvatski centar ITI UNESCO, a Festivalsko vijeće čine Božidar Violić, Mladen Tarbuk, Joško Juvančić, Željka Udovičić, Goran Grgić, Vladimir Stojsavljević, Vesna Pusić, Nikolina Bujas Pristaš, Dujna Vejzović i Urša Raukar.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara