ZAGREB: FILATELISTIČKA IZLOŽBA POSVEĆENA SVETOM OCU

Uoči dolaska Svetog Oca u Hrvatsku u Galeriji Hrvatske kulturne zaklade Hrvatskog slova večeras je otvorena filatelistička izložba pod nazivom "Putovanja Svetog Oca Ivana Pavla II.". L

Na izložbi je predstavljena filatelistička zbirka Janka Bučara istaknutog hrvatskog filateliste.

Izložbu je otvorio pomoćni biskup zagrebački Josip Mrzljak, naglasivši kako je za nas od velike važnosti treći dolazak Svetog Oca u Hrvatsku, rekavši da Papa ne dolazi samo vjernicima nego svim građanima naše domovine.

Istaknuo je važnost priprema za ovaj veliki doživljaj istaknuvši kako će "nam Papa svojim posjetom ukazati i potvrditi kršćanske vrijednosti, vrijednosti duha koje crkva preko Pape nastoji unijeti u svaku zemlju u kojoj je boravio", a Hrvati su jedan od rijetkih naroda koje Sveti Otac posjećuje po treći put.

Biskup Mrzljak zahvalio je Janku Bučaru na ovoj vrijednoj izložbi koja svjedoči putovanja Svetog Oca u gotovo sve zemlje svijeta.

Autor predgovora u katalogu izložbe Ivan Miklenić naglasio je kako je ta izložba prva i jedinstvena u svjetskim razmjerima, skroman ali znakovit i rječit odraz svekolikog događanja što ih pokreću pohodi poglavara Katoličke crkve, ne samo na društvenom, kulturnom i umjetničkom planu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zagrebačka izložba sa približno 180 izložaka pruža posjetitelju uvid kako su nacionalne pošte čak u stotinu zemalja koje je Papa pohodio popratile njegov pohod.

Na izložbi je osobita pozornost posvećena doprinosu Hrvatske pošte trajnom spomenu nezaboravnim pohodima Pape Zagrebu, Mariji Bistrici, Splitu, Solinu i Sarajevu koji su bili usprkos okolnostima blistavi trenutci hrvatske crkvene i nacionalne povijesti, navodi u katalogu Miklenić.

O značenju izložbe govorili su uz kolekcionara Bučara, predsjednik Hrvatske kulturne zaklade - Hrvatsko slovo Stjepan Šešelj i glavni tajnik Hrvatskog filatelističkog saveza Marijan Šegedin.

Izložba će biti otvorena do 23. lipnja.

(Hina) ta dd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara