ZAGREB: FRANCUZI ZA DJECU ŽRTVE MINA DONIRALI 25.000 EURA

Savjetnica hrvatskog ministra za razminiranje Dijana Pleština i francuski veleposlanik u Zagrebu Francois Bellanger potpisali su u srijedu sporazum o suradnji nevladine udruge "Mine Aid" i Francuske kojim je francuska strana regionalnom centru za psihosocijalnu rehabilitaciju žrtava mina u Rovinju donirala 25.000 eura. L

Radi se o centru koji će početi s radom na proljeće sljedeće godine, a kako je u pitanju prva takva ustanova u svijetu, u njemu će prigodu za psihosocijalnu rehabilitaciju imati djeca žrtve mina iz Hrvatske, ostatka regije, ali i svijeta.

Pleština je kazala da već postoji interes za smještaj djece iz zemalja poput BiH, Albanije, Nepala, Iraka ili Kolumbije. Za njegovu uspostavu već je donirano 700.000 eura. Donatori su vlade Norveške, Italije, Luksemburga, Japana, ali i razne hrvatske te svjetske tvrtke i ustanove.

Centar će u funkciji biti cijelu godinu, a u njemu će biti mjesta za 40-ak štićenika u jednome turnusu. Djeca će u Rovinju kroz razne radionice, druženje i opuštanje imati priliku za psihosocijalnu rehabilitaciju. Francuskom će donacijom biti uređena jedna soba prilagođena djeci s posebnim potrebama u koju će biti smješteno 6-8 štićenika centra, rekla je Pleština.

Francuski je veleposlanik izrazio zadovoljstvo što njegova zemlja ima prigodu sudjelovati u takvom projektu. Naglasio je da je Francuska i dosad imala dobru suradnju s hrvatskim Centrom za razminiranje i pomagala u čišćenju od mina poljoprivrednog zemljišta u Slavoniji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara