zagreb: gasitelji spremi za protupožarnu sezonu

Gasitelji su već sada spremi za protupožarnu sezonu koja počinje 1. lipnja, a vatrogasne snage iz kontinentalnog dijela Hrvatske bit će raspoređivane u priobalje ovisno o vremenskim prilikama, izvijestio je danas Mladen Jurin, glavni vatrogasni zapovjednik MUPa RH.

"Lani je bilo problema s ispravnošću zračnih snaga odnosno helikoptera, ali sada nas iz Ministarstva obrane uvjeravaju da će do 1. lipnja sve biti spremno", dodao je Jurin.

Na konferenciji za novinare je naveo da Hrvatska raspolaže s četiri canadaira, dva zračna traktora i četiri helikoptera. Ocijenivši da to nije dovoljno canadaira za područje Hrvatske, primjerice Grčka ih ima 15, a Italija 14, naglasio je kako uvijek postoji mogućnost da zatražimo pomoć od susjednih ili drugih zemalja poput Francuske koja ima 25 canadaira.

Jurin je naveo da je u prva tri mjeseca ove godine ukupni broj požara bio manji za 56 posto nego u istom razdoblju lani te da je bilo manje požara bilo na otvorenom, za 77 posto.

Jurin je podsjetio na lanjsku sezonu koja je bila prilično teška za gasitelje, među najtežima unazad 10 godina, te dodao da su zato već sada u veljači podnijeli izvješće o pripremi sezone kako bi se vidjelo gdje su problemi. Pritom je ocijenio da je u preventivnoj zaštiti od požara uočen tek blagi pomak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Načelnik Inspektorata unutarnjih poslova Zlatimir Kaštelanac je dodao da je od travnja pojačan inspekcijski nadzor i da je podneseno 70 prekršajnih prijava protiv odgovornih pravnih i fizičkih osoba za nepoduzimanje preventivnih mjera za zaštitu od požara.

U svibnju se očekuje dolazak 15 novih vatrogasnih vozila za gašenje šumskih požara, dok je šest vozila s ljestvama već stiglo, rečeno je.

Za predstojeću sezonu je najavljen i pilot-projekt zaštite otoka Korčule gdje će biti poslano 20 profesionalnih vatrogasaca koji će pomoći tamošnjem dobrovoljnom vatrogasnom društvu. Taj bi model, rečeno je, idućih godina trebao zaživjeti i na drugim hrvatskim otocima sa starijim stanovništvom gdje je i vatrogasna oprema prilično zastarjela.

Predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Teodor Fricki je napomenuo da će zaštita i spašavanje od požara biti zakonski regulirane s izmjenama zakona o zaštiti od požara, te po donošenju zakona o zaštiti i spašavanju, zakona o vatrogastvu i zakona o civilnoj zaštiti.

Fricki je svim vatrogascima čestitao 4. svibnja, Dan Sv. Florijana, zaštitnika vatrogasaca i istaknuo da vatrogasci ove godine slave dvije velike obljetnice: 130 godišnjicu osnutka Hrvatske vatrogasne zajednice i 140 godišnjicu prvog dobrovoljnog vatrogasnog društva u Varaždinu. Najavio je i kako će slijedeće godine upravo Varaždin biti domaćin Međunarodne vatrogasne olimpijade na kojoj se očekuje 4.000 sudionika iz cijelog svijeta. Fricki je svim vatrogascima čestitao 4. svibnja, Dan Sv. Florijana, zaštitnika vatrogasaca i istaknuo da vatrogasci ove godine slave dvije velike obljetnice: 130 godišnjicu osnutka Hrvatske vatrogasne zajednice i 140 godišnjicu prvog dobrovoljnog vatrogasnog društva u Varaždinu. Najavio je i kako će slijedeće godine upravo Varaždin biti domaćin Međunarodne vatrogasne olimpijade na kojoj se očekuje 4.000 sudionika iz cijelog svijeta. (Hina) xbdj yaz

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara