Zagreb: Gradski proračun za 2006. bit će 6,3 milijarde kuna

Prijedlog proračuna Grada Zagreba za 2006. koji je planiran u iznosu od 6,375 milijardi kuna prihvaćen je danas na sjednici Gradskog poglavarstva i upućen Gradskoj skupštini na prvo čitanje 29. studenoga, dok bi konačno trebao biti prihvaćen u drugom čitanju na skupštinskoj sjednici 20. prosinca.

Proračun za 2006. je veći za 6,5 posto od ovogodišnjeg proračuna koji iznosi 5,985 milijardi kuna.

"Ubuduće ćemo uz veći proračun imati i bolji način prihodovanja sredstava što će se postići reorganizacijom i kresanjem troškova gradske uprave te dopunskim izvorima financiranja", rekao je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić na konferenciji za novinare nakon sjednice Gradskog poglavarstva.

Bandić je najavio da će kod prihvaćanja proračuna pozvati na javno-privatno partnerstvo i privatnu inicijativu u financiranju projekata gradske infrastrukture.

Pročelnik Gradskog ureda za financije Slavko Kojić je ocijenio da je proračun za 2006. transparentniji nego dosadašnji godišnji proračuni te "socijalan, razvojan i uravnotežen". Osim toga, u proračunu za 2006. je planirano smanjenje udjela poreznih prihoda na 71 posto (sa 74 posto ove godine) i povećanje drugih prihoda, a težit će i većoj naplati potraživanja i angažiranju svih planiranih sredstava.

Kojić je zamjerio što se nikoga u Gradu Zagrebu nije konzultiralo u pripremi novog zakona i novog sustava financiranja lokalne samouprave. "Postojeći zakon treba mijenjati, ali pritom se mora sjesti za stol i naći rješenje koje će ići svima u korist kao Zagrebu tako i drugim jedinicama lokalne samouprave", rekao je Kojić.

Na novinarski upit zašto Grad Zagreb izdvaja čak 10 milijuna kuna za intelektualne usluge, Bandić je odgovorio da je u taj iznos uključena i suradnja sa znanstvenom javnošću u vezi s kapitalnim gradskim projektima (tunel, obilaznica, laka željeznica, dva mosta i drugo).

"Prošlo je vrijeme improvizacija i političkog arbitriranja o važnim gradskim projektima", ustvrdio je.

Također je ocijenio da će se prijedlogom Odluke o komunalnom redu, koji je danas prošao Poglavarstvo, a na čemu je posebno inzistirao, uvesti red u komunalno poslovanje. Započet ćemo s uklanjanjem nelegalno postavljenih plakata i panoa kojih je među 9500 čak 90 posto, a potom će Grad, a ne marketinške agencije, odrediti nove lokacije za plakatiranje. "Grad Zagreb mora biti svoj na svome, a ja živim za dan kad će se moći reći 'uredno kao u Zagrebu'", rekao je Bandić.

Za održavanje maksimirskog stadiona bit će utrošeno 3,5 milijuna kuna gradskog novca, odlučili su članovi Poglavarstva.

Povećali su i naknadu za članove vijeća 17 gradskih četvrti pa će tako predsjednik vijeća dobiti mjesečno 7979 kuna bruto, potpredsjednik 3990, a članovi 2696 kuna.

Zaposleni u gradskoj upravi dobit će božićnicu od 1600 kuna i 400 kuna u naravi.

(Hina) xbdj yaz

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara