Zagreb: GSV podržao privatizaciju gradskih tvrtki

ZAGREBAČKO Gospodarskosocijalno vijeće (GSV) podržalo je danas inicijativu Gradske skupštine o početku privatizacije gradskih tvrtki.

Predstavnici Gradskog poglavarstva, poslodavaca i sindikata na sjednici su podržali dokument o privatizaciji trgovačkih društava u vlasništvu grada kao podlogu za početak postupka privatizacije.

GSV će uputiti svoje prijedloge Gradskoj skupštini koja će za svako poduzeće pojedinačno odlučivati o redoslijedu i izboru modela privatizacije.

Iako članovi GSV-a podržavaju restrukturiranje tvrtki, smatraju da bi taj postupak trebalo provesti bez socijalnih stresova.

Sindikati smatraju da bi najmanje četvrtina vlasništva nad tvrtkama trebala ostati u gradskim rukama.

Također predlažu da se radnike uključi u proces privatizacije kao male dioničare ili da se gradske tvrtke umjesto izravnim putem prodaju preko burze.

Predstavnik poslodavaca Vladimir Ferdelji drži da bi se pri postupku privatizacije trebali definirati jasniji ciljevi oko cijena i kvalitete usluga.

Ukupna vrijednost 23 gradske tvrtke procjenjuje se na osam milijardi kuna.

Dokument o procesu privatizacije gradskih tvrtki izradili su Hrvatsko društvo ekonomista, Inženjerski biro i Ekonomski institut, a obuhvaća pripremu, provedbu i kontrolu privatizacije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara