Zagreb: HB i HIP o zloporabama u domovima umirovljenika

HRVATSKI blok (HB) i Hrvatski istinski preporod (HIP) neće odustati od rješavanja slučajeva zlouporaba u umirovljeničkim domovima i centrima za socijalnu skrb, najavili su danas Ernestina Novy Radonić i Mate Ljubičić, zastupnici HB-a i HIP-a u zagrebačkoj Gradskoj skupštini.

"Ako Grad daje novac za domove umirovljenika, moramo imati uvida što se ondje radi, a pogotovo na koji se način imenuju Upravna vijeća", rekla je na konferenciji za novinare Ernestina Novy Radonić.

Najavila je da će na slijedećoj sjednici skupštinskog Odbora za zdravstvo, rad i socijalnu skrb, čija je predsjednica, zatražiti ostavku pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo i socijalnu skrb Zvonimira Šostara.

"Bilo bi zanimljivo vidjeti što se dešava i u drugim centrima diljem Hrvatske", dodala je HB-ova zastupnica.

Novy Radonić ponovno optužila zamjenika ministra rada i socijalne skrbi Božu Žaju da je prisvojio stan u kojem živi, a vlasnicu smjestio u starački dom.

Žaja je u međuvremenu odbacio tu optužbu, ustvrdivši da živi u stanu za koji je prije 16 godina zakonito obavljena zamjena stanarskog prava, što je potkrijepio potvrdom o zamjeni i pisanom izjavom tadašnje vlasnice stana.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novy Radonić je ustvrdila da je bivša vlasnica smještena u dom godinu dana prije zamjene stana, a tadašnja stambena komisija dodijelila je stan Žaji iako on nije bio na listi za dodjelu, jer je imao riješeno stambeno pitanje.

"Predsjednik te stambene komisije bio je Zvonko Bačun, ujedno i ravnatelj doma umirovljenika na Iblerovom trgu", kaže Novy Radonić.

Ocijenila je da udruga Partnerstvo za društveni razvoj, koja tvrdi da u sustavu umirovljeničkih domova i centara za socijalnu skrb postoji lanac korupcije, ima pravo, ali kriminal nije počeo 1991. nego davno prije.

Stoga je zatražila popis djelatnika domova i centara koji su od svojih štićenika u posljednjih 20 godina stekli stanarsko pravo i vlasništvo stana temeljem darovnice, zamjene ili ugovora o doživotnom uzdržavanju.

Mate Ljubičić (HIP) tvrdi da je kroz taj lanac korupcije u posljednjih 30-tak godina prošlo oko 1.000 stanova.

"Vjerujem da će Gradski ured za zdravstvo to istražiti kako bi se vidjelo tko je sve bio umješan", zaključio je Ljubičić.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara