zagreb: hnk najavio praizvedbu goldonijeve ´trilogije o ljetovanju´

Predstavnici Drame Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu najavili su na današnjoj konferenciji za novinare za 4. siječnja novu praizvedbu, ´Trilogiju o ljetovanju´ Carla Goldonija u režiji Janusza Kice.

´Trilogija o ljetovanju´ zajednički je nazivnik triju Goldonijevih komedija o ljubavi, ljubomori i ljubavnim nesporazumima - ´Pomame za ljetovanjem´, ´Zgoda na ljetovanju´ i ´Povratka s ljetovanja´, koje će se izvesti u jednoj kazališnoj večeri.

Sam Goldoni napisao je da se u prvoj komediji vide lude pripreme za ljetovanje, u drugoj mahniti događaji, a u trećoj bolne posljedice. Te su tri komedije praizvedene, svaka posebno, daleke 1761.

Redatelj Janusz Kica rekao je da mu je to prva režija u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu te izrazio zadovoljstvo dobrom suradnjom s ansamblom.

Dramaturginja Lada Kaštelan naglasila je kako su tekstovi Goldonijevih komedija bili zahtjevni za scensku izvedbu. Iz njih je trebalo izvući najbitnije, a to je, dodala je, Goldonijeva društvena kritika vremena u kojemu su komedije napisane, u drugoj polovici 18. stoljeća.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Goldonijeve je komedije s talijanskoga prevela Natka Badurina.

Sanja Ivić, vršiteljica dužnosti ravnatelja Drame HNK, najavila je da će HNK Goldonijevu trilogiju objaviti u dvojezičnom izdanju na talijanskom i hrvatskom te da će i ubuduće objavljivati prijevode klasičnih dramskih tekstova.

O radu na predstavi govorio je i autor glazbe Stanko Juzbašić.

U predstavi glume gotovo svi naraštaji dramskog ansambla HNK - Ljubomir Kerekeš, Ivo Kadić, Olga Pakalović, Siniša Popović, Zvonimir Zoričić, Livio Badurina, Zijad Gračić, Branka Cvitković, Vedran Mlikota i drugi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara