Zagreb: Hrvatski narodnjaci tvrde da u planiranju komunalne infrastrukture vlada kaos

HRVATSKI narodnjaci (HN) ustvrdili su danas kako je u Zagrebu na sceni "kaos u planiranju komunalne infrastrukture", da se za pojedine planirane radove potrošilo neopravdano više gradskog proračunskog novca te da treba istražiti tko je donosio takve odluke i zašto.

Za izvješće Ureda za izgradnju Grada Zagreba o programu gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture u 2003. generalno vrijedi - puno je planirano, malo realizirano, procjene i ostvareni troškovi potpuno su neusporedivi, a ono što nije planom utvrđeno sve je ostvareno, rekao je danas na konferenciji za novinare predsjednik Središnjeg odbora HN-a i gradski zastupnik u zagrebačkoj Skupštini Krešimir Franjić.

Da bi potkrijepio tvrdnje Franjić je naveo da je za javne gradske površine zagrebački Ured za izgradnju planirao 99 zahvata, dok je ostvario ili započeo tek 10, dok je s druge strane izvedeno devet neplaniranih.

Kao primjer naveo je fontanu "Ribar" za koju je, tvrdi, planirano 50 tisuća kuna, a do sada potrošeno oko 778 tisuća, sanaciju terase Ulice V. Ružđaka za koju je planirano sto tisuća, a utrošeno oko 1,2 milijuna kuna te spomenik (Hrvatski Leskovac) za koji je planirano također sto tisuća kuna, a realizirano također oko 1,2 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Nadalje je ustvrdio da je za javne zelene površine planirano 110 zahvata, realizirano ili započeto 21, a izvedeno 13 neplaniranih. Naveo je da se za samoborsku rekonstrukciju planiralo sto tisuća kuna, a potrošeno 1,6 milijuna, a uz gradnju POS stanova u Španskom za što je planirano također sto tisuća kuna utrošeno je nešto više od 1,1 milijun.

Franjić je rekao kako su posebna "bolest" Zagreba nerazvrstane ceste za koje je Gradski ured planirao 335 zahvata, realizirao ili započeo njih 169, ali je izvedeno 143 neplaniranih. Kao primjere naveo je Trpimirovu za koju je, tvrdi, uloženo neplaniranih 1,6 milijuna kuna, parkiralište Filozofskog fakulteta 1,5 milijuna neplaniranih kuna, uređenje ulice Krvarići (Črnomerec) sa 2,3 milijuna kuna, dok je za Unčansku (Lučko) bilo planirano utrošiti 300 tisuća kuna, a izvedena je s oko neplaniranih pet milijuna kuna.

Za javnu rasvjetu planirano je 218 zahvata, realizirano ili započeto njih 68, a izvedeno devet neplaniranih zahvata, jer rasvjeta ionako nikoga ne zanima, rekao je Franjić.

Ocijenio je da se najviše "mućkalo" s opskrbom pitkom vodom i odvodnjom. S opskrbom pitkom vodom koja se financira iz proračuna Franjić je rekao da je ipak nešto napravljeno iako ima puno neplaniranih i krivo procijenjenih investicija (planirano je 73 zahvata, realizirano ili započeto njih 28, a izvedeno 26 neplaniranih zahvata).

Na koncu je zaključio da se svi neplanirani zahvati mogu ostvariti s manje od 200 tisuća kuna, te podsjetio da se po Zakonu o nabavi roba i usluga za investicije iz proračuna manje od tog iznosa ne trebaju raspisivati javni, već samo pozivni natječaji.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara