zagreb: idući tjedan otvorenje poliklinike za zaštitu zlostavljane djece

U zagrebačkom naselju Gajnice u petak, 24. siječnja, bit će otvorena Poliklinika za zaštitu zlostavljane i zanemarivane djece, prva ustanova takve vrste u Hrvatskoj.

U opremanje prostora od 420 četvornih metara i nabavu opreme uloženo je oko 2,5 milijuna kuna, od čega je dva milijuna osigurao Grad Zagreb, vlasnik 70 posto poliklinike, a 500.000 kuna Ministarstvo rada i socijalne skrbi, vlasnik ostalih 30 posto.

Ideja o otvaranju Poliklinike za zaštitu djece potekla je iz Udruge za pomoć zlostavljanoj djeci Hrabri telefon kojoj se zadnjih godina počelo javljati sve više zlostavljane djece, roditelja i stručnjaka tražeći savjete, ističe ravnateljica poliklinike i predsjednica udruge Gordana Buljan-Flander.

Za temu zlostavljanja djece veliki su interes pokazali stručnjaci iz policije, sudstva, školstva, zdravstva i socijalne skrbi što je preraslo mogućnosti udruge, pa je Grad Zagreb, na prijedlog udruge, pokrenuo inicijativu za osnivanje poliklinike.

Psihotrauma u Klinici za dječje bolesti u Klaićevoj ulici nije mogla pokriti sve potrebe, pa se često znalo događati da djeca čekaju na red dva do tri mjeseca, dodala je Buljan-Flander.

Poliklinika, koja je zbog velikog zanimanja počela raditi još krajem prošle godine, zapošljava 24 stručnjaka - psihologa, psihijatara, pedijatra, socijalnih radnika, defektologa, neurologa i pravnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Nadam se da će se otvaranjem poliklinike popraviti loša slika brige o mentalnom stanju djece, rekla je Buljan-Flander upozorivši da porast broja prijavljivanja zlostavljane djece nije pratio i porast broja stručnjaka.

Poliklinika će se prvenstveno baviti zlostavljanom djecom koja dosad nisu bila kvalitetno zbrinuta, kao i svom ostalom traumatiziranom ili rizičnom djecom, poput hiperaktivne djece, one sa smetnjama u učenju, iz problematičnih obitelji, od razvedenih roditelja itd.

Po istraživanju koje je lani proveo Hrabri telefon, pojava zlostavljanja djece u Hrvatskoj ne razlikuje se od sličnih slučajeva u drugim zemljama.

Prema istraživanju na uzorku od 510 studenata, 16 posto mladića i 25 posto djevojaka doživjelo je neke od oblika seksualnog zlostavljanja do 14. godine, a 30 posto mladića i djevojaka fizičko, te emocionalno zlostavljanje.

Trećina žrtava seksualnog zlostavljanja su djeca do pet godina, a u čak 80 posto slučajeva zlostavljači su djeci bliske osobe, roditelji, rođaci ili prijatelji obitelji, upozorava Buljan-Flander.

U novi prostor poliklinike preseljena je i Udruga Hrabri telefon koja je dosad bila smještena u Klinici za dječje bolesti u Klaićevoj. Od nedavno Hrabri telefon ima novi telefonski broj 0800-0800.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara