zagreb: izložba alberta kinerta

U galeriji Porezne uprave u Zagrebu otvorena je večeras izložba slika i grafika jednoga od najpoznatijih hrvatskih slikara i grafičara Alberta Kinerta (1919.1987.). L

Djela su to iz obiteljske ostavštine umjetnikove kćeri Dore Kinert-Bućan.

Autor predgovora u katalogu izložbe likovni kritičar Stanko Špoljarić na otvorenju je naglasio da su rijetki umjetnici koji su u slikarskoj i grafičkoj dionici svoga opusa ostvarili djela neobično visoka dosega kao Albert Kinert. Razvijao je svoj oblik figuracije, likova približenih znaku simbolu s vrlo spretno provedenom sintezom, sa strukturom apstraktnog polja, naglasio je Špoljarić.

Za izložbu su odabrani linorezi, nastali između 1969. i 1975., ulja iz 1974./75. i djela nastala nakon 1981.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U grafikama je Kinert pokazao sjajno crtačko umijeće spletovima silno gusta crtovlja, zasićena grafičkog tkiva, razvedenih brojnih detalja te prepletanja oblika. To su djela, po Špoljarićevim riječima, silovite energije, u kojima prevladava liričnost i pritajena dramatičnost. Kinertovi likovi taktilni su u reljefnosti volumena, stvarni u senzualiziranoj formi, ocijenio je.

Kinert je poznat po aktovima naglašene erotičnosti. Na njegovim slikama nisu samo atraktivni ženski aktovi nego i životinje, vegetabilitet u potki ljudskih figura. Tako svojim repertoarom formi i scenarijem zaviruje kroza sve taloge vremena i društva, ističe kritičar.

Kinertovo slikarstvo razmišljanje je i o egzistencijalnim pitanjima, ponekad je doslovno a ponekad zagonetno. Trag ljepote proizišao iz krika postojanja u identifikaciji umjetnosti i života, a autor odrazom prave strasti i doživljaja nastoji otkriti vlastitu istinu o svijetu i životu, istaknuo je Špoljarić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara