Zagreb: Izložba "Norveške zastave" o stoljetnici norveške nezavisnosti

U prigodi proslave stogodišnjice nezavisnosti Kraljevine Norveške zagrebačka Galerija "Zvonimir" 7. veljače priredit će izložbu "Norveške zastave".

Po riječima autora izložbe natporučnika Željka Heimera na 42 panoa bit će prikazan povijesni pregled norveških zastava - kraljevska zastava, pomorske, ratne, pojedinih norveških pokrajina, koje je Heimer izradio na računalu.

Norveška zastava sastoji se od crvene podloge na kojoj je bijeli križ, u kojem je plavi križ. Iz te nacionalne zastave u skladu sa skandinavskom tradicijom izvodile su se različite inačice zastava.

Godine 1821. norveški je parlament prihvatio današnje rješenje norveške zastave po prijedlogu zastupnika Fredrika Meltzera.

Željko Heimer (Zagreb,1971.) diplomirao je 1997. industrijsku elektroniku na Fakultetu elektronike i računarstva u Zagrebu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaposlen je u hrvatskim Oružanim snagama na mjestu stožernog časnika za informatiku.

Više od osam godina održava mrežne stranice "Flags and Arms of the Modern Era" (http://zeljko-heimer-fame.from.hr) na kojima objavljuje rezultate svojih istraživanja o povijesnim i današnjim zastavama Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine.

Izložba "Norveške zastave" otvorena je do 16. veljače.

(Hina) xsdju ymc

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara