Zagreb: Kendo demonstracija i predaja donacije japanskoga Kendo saveza

Sportska dvorana Kineziološkoga fakulteta zagrebačkoga Sveučilišta bila je večeras mjesto susreta s jednim dijelom japanske kulture demonstriran je Kendo, najcjenjeniji oblik modernoga buda u Japanu i najbliži različitim oblicima klasičnih borilačkih vještina, a japanski veleposlanik u Hrvatskoj Kaname Ikeda predao je donaciju Japanskoga kendo saveza od 20 kompleta kendo opreme predsjedniku zadarske Kendo grupe Nenadu Vertovšeku.

Kendo, koji se se počeo razvijati u periodu Nara (710.-794.) kada je počela i upotreba japanskoga mača, može se opisati kao ritualna, sportska verzija japanskoga mačevanja. Ali, kako je istaknuto, Kendo nije ni samo borilačka vještina niti čisti sport već se smatra i duhovnom disciplinom jer je suvremeni nasljednik društvenoga, kulturnoga i filozofskoga nasljeđa japanske borilačke tradicije.

Podsjetivši da je Kendo i put usavršavanja osobnoga karaktera, veleposlanik Ikeda izrazio je želju da će da oni, koji će koristiti opremu, tako zavoljeti i japansku kulturu.

I predstavnik Japanskoga kendo saveza Yukio Sato rekao je da Kendo nije samo tehnika pobjeđivanja već i discipliniranja uma i tijela koju u Japanu vježba nekoliko milijuna ljudi. Sato je izrazio nadu da će Kendo pridonijeti i još boljoj suradnji između Hrvatske i Japana te podsjetio da je više od 40 zemalja u svijetu danas učlanjeno u Međunarodni kendo savez.

A Robert Krog iz zagrebačkoga Kendo kluba "Agatsu" izvijestio je da je Hrvatski kendo savez u procesu formiranja, te da u Hrvatskoj zasad djeluje pet kendo klubova - dva u Zagrebu te po jedan u Zadru, Varaždinu i Karlovcu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

A karlovački će Kendo klub zapravo biti taj kojemu je namijenjenja darovana oprema, objasnio je predsjednik zadarske Kendo grupe Nenad Vertovšek.

Kratak tečaj Kendo-a uz demonstraciju i objašnjenje formi održali su gosti iz Mađarske Tetsushi Abe, Tibor Barany i Hunor Mihalik, a demonstraciju treninga članovi zagrebačkoga Kendo kluba "Agatsu".

Domaćini večerašnjega događanja bili su Veleposlanstvo Japana u Zagrebu, zadarska Kendo grupa, Kendo klub "Agatsu", a sudionike je pozdravila i predsjednica Hrvatsko japanskoga kulturnog i gospodarskog društva Nada Caren.

(Hina) xip ymć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara