Zagreb: Konferencija Europskog vijeća za zaštitu autorskih prava

Međunarodna konfederacija društava koja se bave kolektivnom zaštitom autorskih prava (CISAC) godišnje ubere i raspodjeli autorima na ime zaštite njihovih prava oko šest milijardi eura, rečeno je večeras u Zagrebu na konferenciji za tisak u povodu dvodnevne konferencije Europskog vijeća CISACa, koja je danas počela u Zagrebu.

Održavanje konferencije u Hrvatskoj znak je priznanja sve boljoj organiziranosti i zaštiti autorskih prava u Hrvatskoj, rečeno je.

Hrvatska situacija je bolja nego u drugim sličnim zemljama, ali u odnosu na zapadnoeuropske zemlje hrvatski podaci nisu tako dobri, kazao je predsjednik Europskog vijeća CISAC-a Peter Gyertyanfy.

U Hrvatskoj se naplata autorskih prava od radio i tv postaja kreće oko 70 posto, ali je naplata od objekata koji puštaju glazbu da bi povećali svoju poslovnu privlačnost, poput hotela, restorana ili prometala, tek oko 50 posto, podaci su Zaštite autorskih muzičkih prava (ZAMP) pri Hrvatskom društvu skladatelja.

O razmjerima "piratelije" znamo ono što što registrira MUP, a to je oko 30 posto crnog tržišta CD-a u Hrvatskoj, kazao je direktor ZAMP-a Tomislav Radočaj.

Prema podacima dostupnim ZAMP-u u Austriji naplata iznosi 95 posto, u Srbiji 35, a u BiH oko 5 posto.

CISAC okuplja oko 200 društava u 108 zemalja, a europska društva najjača su, u njima se obavi 60 posto vrijednosti svih transakcija i dogovori unutar Europe imaju utjecaja na zbivanja u cijelom svijetu, rekao je generalni direktor CISAC-a Eric Baptiste.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, priznao je, oko milijardu CD-a u na svjetskom tržištu piratskog je podrijetla.

Sudionici konferencije u Zagrebu raspravljaju o aktualnim problemima u sustavu autorskopravne zaštite, o zaštiti prava autora u digitalnom okružju, diskografiji u Europi, te mogućnostima regionalne suradnje.

Prema posljednjim podacima, u 2003. godini ZAMP je u Hrvatskoj za račun inozemnih autora prikupio 8,85 milijuna kuna autorskih naknada, a za isto vrijeme inozemna su društva uplatila ZAMP-u na račun hrvatskih autora 3,32 milijuna kuna.

ZAMP je ukupno te godine prikupio i isplatio autorima 39,6 milijuna kuna.

ZAMP ostvaruje prava za više od četiri tisuće hrvatskih autora i te više od dva milijuna inozemnih autora, službeni su podaci.

(Hina) xiluc ymć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara