Zagreb: Matvejević održao predavanje o Mediteranu

KNJIŽEVNIK i sveučilišni profesor Predrag Matvejević održao je večeras u talijanskom Kulturnom institutu u Zagrebu predavanje na temu Mediteran.

Prvi dio dvosatnog izlaganja Matvejević je posvetio specifičnosti Mediterana koja se očituje u različitosti njegovih kultura i naroda i u izvjesnom jedinstvu civilizacije, odnosno u zajedničkom nasljeđu i baštini. Drugi dio predavanje posvetio je zbivanjima u Europi u proteklih 10-ak godina, od pada komunizma.

Što se tiče Mediterana kao važne europske sastavnice, Matvejević drži da mu europske institucije ne daju dovoljno važnosti. To se, rekao je, dijelom očituje i u geografskoj udaljenosti tih institucija od mediteranskog prostora.

Matvejević se pribojava da bi svojevrsna izolacija Mediterana mogla dovesti do njegova odvajanja od Europe i uvrštavanja u treći svijet. Napomenuo je ipak da postoje neke strukture u Europskoj komisiji, na čelu koje je Romano Prodi, koje se zalažu da se Mediteranu dade pravo značenje izvora i temeljne sastavnice starog kontinenta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugi dio večerašnjeg izlaganja Matvejević je posvetio odnosu stare Europe i tzv. druge Europe, koju čine bivše komunističke zemlje. Po Matvejevićevoj ocijeni, ta druga Europa nije imala iste uvjete i nije bila u situaciji da sudjeluje u razvitku najnaprednijih dijelova Europe, a težak put do ulaska u europsku zajednicu traje mnogo duže nego što se moglo zamisliti.

(Hina) ta jn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara