Zagreb: Misa u zagrebačkoj katedrali u povodu Nove godine, blagdana Marije Bogorodice i svjetskog dana mira

NADBISKUP zagrebački kardinal Josip Bozanić predvodio je danas u zagrebačkoj katedrali svečano euharistijsko slavlje u povodu Nove godine, blagdana Marije Bogorodice i Svjetskog dana mira.

Kardinal Bozanić je vjernicima Zagrebačke nadbiskupije i svim ljudima dobre volje čestitao Novu godinu, poželjevši da vrijeme koje dolazi od Boga bude blagoslovljeno.

U propovijedi je posebno preporučio vjernicima da poslušaju Papinu poruku upućenu za Svjetski dan mira, u kojoj Sveti Otac naglašava kako je odgajanje za mir danas svijetu najpotrebnije, jer se čovječanstvo suočava s tragedijama više nego ikada, a ljudi su u kušnji da upadnu u fatalizam.

Crkva uči da je mir obveza koja se mora graditi na četiri stupa: istini, pravdi, ljubav i slobodi, nastavio je kardinal Bozanić, prenoseći Papinu poruku.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Papa smatra da pravo i poštivanje prava, domaćeg i međunarodnog, omogućuje mir. U poruci je Sveti Otac, govoreći o problemima suvremenog terorizma, rekao da upotreba sile protiv terorista ne može opravdati napuštanje načela legalnosti jer cilj nikada ne opravdava sredstva i pritom je istaknuo nezaobilaznu ulogu Ujedinjenih naroda, kazao je Bozanić.

Sveti Otac je posebno naglasio da nema mira bez praštanja, imajući pred očima osobito krizu u Palestini i na Bliskom istoku koja se pogoršava, kazao je Bozanić, prenoseći okupljenima u katedrali akcente Papine poruke za Svjetski dan mira.

Proslavu Svjetskog dana mira ustanovio je godine 1968. Papa Pavao VI., a Ivan Pavao II., nastavljajući putem svoga časnog prethodnika, ove je godine svijetu uputio 25. poruku za Svjetski dan mira.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara