Zagreb: muslimani slave ramazanski bajram

BAJRAMSKU svečanost u prepunoj zagrebačkoj džamiji na Ramazanski bajram, koji nakon mjesec dana posta danas slave muslimani širom svijeta, predvodio je predsjednik mešihata Islamske vjerske zajednice u Hrvatskoj muftija Ševko efendija Omerbašić.

U bajramskoj poruci vjernicima muftija je izrazio zadovoljstvo vjerskim životom u zajednici, navodeći da je broj djece koja pohađaju vjeronauk narastao na 3,5 tisuće, te najavljenim potpisivanjem ugovora između Islamske zajednice u Hrvatskoj i Vlade RH o međusobnim odnosima.

Ocijenio je kako tim ugovorom Republika Hrvatska kvalitetno rješava pitanje odnosa s muslimanima i kako bi on mogao poslužiti kao model ostalim europskim zemljama u rješavanju njihovih odnosa s islamskim zajednicama.

Tim ugovorom, koji bi trebao biti potpisan ovih dana, Vlada RH se obvezala da će Islamskoj zajednici vratiti svu arhivu i dokumentaciju koje su joj oduzete za vrijeme komunističke vlasti, rekao je Omerbašić.

Ugovorom će biti imenovan glavni vojni imam, a imami će moći posjećivati zatvore, bolnice i druge državne ustanove u kojima muslimani rade i borave. Također, priznavat će se vjenčanja po šerijatskim propisima, rekao je Omerbašić.

Ugovorom Islamska zajednica preuzima obvezu da u svom radu i svojim aktivnostima promiče vrijednosti svoje vjere, koje će pomoći napretku i razvoju društva i zajednice, a to smo i do sada činili, rekao je Omerbašić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Omerbašić je zatim rekao kako se sada po cijelom svijetu muslimani i islam napadaju i povezuju s terorizmom. Islam napadaju i optužuju da je uzrok brojnih svjetskih problema, a nisu svjesni da islamska vjera s tim problemima nema nikakve veze, rekao je Omerbašić.

´Pravi su uzroci tih problema u nepravednoj svjetskoj politici čijim nemilosrdnim utjecajem nisu izloženi samo muslimani nego i drugi, naročito mali narodi´.

´Nad ovim optužbama moramo ostati razumni jer one su čista provokacija. Nepromišljeno reagiranje uzrokovalo bi vjerski neželjene posljedice. Svima onima koji napadaju islamsku vjeru moramo odgovoriti da ona nije ono za što je optužuju, nego su to izmišljotine koje vrijeđaju dostojanstvo i vjeru nas muslimana´, rekao je Omerbašić.

´Mi muslimani u Hrvatskoj moramo biti na visini naše islamske odgovornosti i koristiti se našom vjerom u izgradnji uspješnije i sretnije ličnosti, čega danas najviše nedostaje´, istaknuo je Omerbašić.

Na kraju je prenio bajramske čestitke od islamskog poglavara reis ul uleme Mustafe Cerića, nadbiskupa zagrebačkog i predsjednika Hrvatske biskupske konferencije Josipa Bozanića, predsjednika RH Stjepana Mesića, predsjednika Vlade i Sabora, te potpredsjednika Vlade i predsjednika Komisije za odnose s vjerskim zajednicama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara