ZAGREB: NAJVEĆI SKUP IZBORNIH PROMATRAČA IZ CIJELE EUROPE

Izborni promatrači iz cijele Europe okupili su se u Zagrebu u srijedu kako bi identificirali strategije za poboljšanje učinkovitosti i profesionalizma promatračkih skupina, priopćile su u srijedu Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS) i OESSov ured za demokratske institucije i prava čovjeka (ODIHR).

S više od 30 promatračkih skupina okupljenih na petodnevnom Promatračkom forumu europskih domaćih izbora to je najveći skup ovakve vrste. Forum je organizirao OESS-ov ured za demokratske institucije i prava čovjeka i Mreža Europljana za izbornu i demokratsku potporu, a sve sponzorira Europska komisija, dodaje se u priopćenju.

U posljednjih 15 godina domaće građanske organizacije igrale su značajnu ulogu u jačanju demokratske tranzicije, ističe OESS u svom priopćenju. Tisuće građana priključile su se domaćim promatračkim skupinama za nadzor izbora u svojim zemljama, dodaje OESS.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Vrijednost domaćih promatračkih skupina na izborima sve više priznaju i vlade, ali su u nekim državama promatračke skupine suočene s preprekama u obavljanju svog posla.

Potpora OESS-a i ODIHR-a kao i Europske komisije odnosi se na raspoređivanje profesionalnih, vjerodostojnih i nepristranih promatračkih skupina u jačanju njihove uloge u konsolidiranju demokracije u regiji a i dalje, dodaje OESS u svom priopćenju.

(Hina) pp/bis rb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara