Zagreb: Obilježen Dan sjećanja na žrtve holokausta

ČITANJEM imena žrtava stradalih u koncentracijskom logoru u II. svjetskom ratu na zagrebačkom groblju Mirogoju danas je počelo i završilo obilježavanje Jom hašoa, dana sjećanja na žrtve holokausta.

Po višegodišnjoj tradiciji svjetskoga židovskog memorijalnog projekta "Svaka osoba ima svoje ime" na ovogodišnjoj komemoraciji na Mirogoju kod Mojsijeva spomenika čitana su imena zatočenih u ustaškom koncentracijskom logoru za žene i djecu u Loborgradu od kojih nitko nije preživio zatočeništvo.

Ovogodišnje obilježavanje bilo je u znaku 60. obljetnice ustanka Židova u Varšavskom getu i proboja logoraša iz ustaškoga koncentracijskog logora u Jasenovcu potkraj travnja 1945.

Osim predstavnika najviših tijela državne vlasti, grada Zagreba, drugih vjerskih zajednica i nevladinih udruga na komemoraciji je bio predsjednik Stjepan Mesić što je prvi put da predsjednik RH prisustvuje toj komemoraciji. Proteklih godina na komemoracijama su bili nazočni izaslanici predsjednika države.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ognjen Kraus, predsjednik Koordinacije židovskih općina u Hrvatskoj i zagrebačke Židovske općine podsjetio je da je Jom hašoa utemeljen kao dan sjećanja na stradanja šest milijuna Židova od nacističkog terora u II. svjetskom ratu. Kraus je istaknuo da je svaki deseti Židov bio uključen u pokret otpora u europskim zemljama, a u Hrvatskoj su bili u partizanskim postrojbama u razmjerno većem postotku od zastupljenosti u stanovništvu. "Židovski borci uglavnom nisu dočekali kraj rata, niti su uspjeli zaštititi pripadnike svog naroda od nacističkog pogroma", rekao je Kraus.

Poruka obilježavanja Jom hašoa "Neka se više nikada ne dogodi" univerzalna je i aktualna i danas, rekao je Kraus.

"Židovska zajednica u Hrvatskoj je protiv rješavanja sukoba oružjem i zalaže se za rješavanje sukoba dogovorom i razumijevanjem", rekao je on.

Kraus je izrazio žaljenje što je u Iraku prevladala ratna opcija, ali i nadu da će se pod okriljem UN-a normalizirati život u toj zemlji. Kraus je također napomenuo da se Židovi u Hrvatskoj danas ne osjećaju ugroženima, ali da bi razvoju židovske zajednice pomoglo kada bi im vlast vratila otetu imovinu. Zadovoljan je, međutim, potporom grada u obnovi sinagoge i izgradnji Židovskog centra u Zagrebu, za koji će potkraj godine biti raspisan natječaj za arhitektonsko rješenje.

Molitvu kod Mojsijeva spomenika vodio je glavni rabin u Hrvatskoj Kotel Da-Don. Vijence u povodu sjećanja na žrtve holokausta položili su osim Predsjednika Republike u ime Vlade ministar kulture Antun Vujić, potpredsjednik Sabora Baltazar Jalšovec, zagrebačka gradonačelnica Vlasta Pavić te predstavnici židovskih i antifašističkih udruga.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara