ZAGREB OD 14. DO 19. LIPNJA DOMAĆIN 16. SVJETSKOG FESTIVALA ANIMIRANOG FILMA

Svjetski festival animiranog filma održat će se u Zagrebu od 14. do 19. lipnja, najavili su na današnjoj konferenciji za novinstvo u prostorijama Kulturnoinformativnog centra (KIC) organizacijska direktorica Festivala Margit Antauer i predsjednik Vijeća Festivala Joško Marušić.

Za natjecateljske programe 16. Animafesta prijavljeno je 1507 filmova iz 56 zemalja, a po prvi su put stigli filmovi iz Kolumbije, Kazahstana, Turkmenistana, Južnoafričke Republike i Zimbabvea, te nakon dugog niza godina i filmovi iz Rumunjske i Kine.

Natjecateljski dio festivala podijeljen je u dvije kategorije: "Veliko natjecanje" i "Studentsko natjecanje".

Za "Veliko natjecanje" izabrano je 76 naslova iz 25 zemalja, a za "Studentsko natjecanje" 69 naslova, a odluku o najboljim filmovima donijet će međunarodni ocjenjivački sud.

Iz Hrvatske je prijavljeno 45 filmova, većinom klupskih radova (Zaprešić, Karlovac), zatim reklama i videospotova te četiri studentska filma kao i cjelokupna produkcija kratkometražnih animiranih filmova iz druge polovice 2002., zatim 2003. i početka 2004.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Za prikazivanje u "Velikom natjecanju" izabran je hrvatski film "Ciganjska", autora Marka Meštrovića i Davora Međurečana, te film "Lifetime" autorice Jelene Bračun u "Studentskom natjecanju", a bit će prikazano i još nekoliko domaćih filmova u posebnim programima.

Zbog većeg broja kvalitetnih dječjih filmova Antauer je rekla kako su poseban jutarnji termin u velikoj dvorani "Vatroslav Lisinski" posvetili dječjem kratkometražnom animiranom filmu koji će također imati natjecateljski karakter, ali će najbolje filmove tu birati ocjenjivački sud sastavljen od 1800 zagrebačkih djevojčica i dječaka.

Festivalski centar i ovaj je put u Koncertnoj dvorani "Vatroslav Lisinski", dok će se razgovori, susreti i kratki programi održavati u KIC-u.

Svjetski festival animiranog filma utemeljen je 1972. i održava se svake druge godine.

(Hina) xsdju ymc

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara