Zagreb: Od svibnja besplatna mamografska snimanja po gradskim četvrtima

U ZAGREBAČKIM gradskim četvrtima počet će od 5. svibnja besplatna mamografska snimanja mobilnim mamografom u organizaciji zagrebačke Službe za mjesnu samoupravu.

Na mamografsko snimanje bit će primljene žene u dobi od 50 do 60 godina koje nikad nisu bile na mamografiji i koje nemaju nikakvih problema s dojkama, te one koje su na prijašnjim pregledima imale uredan nalaz.

Neće se primati žene koje su operirale dojke, kojima je na prijašnjim pregledima utvrđena neka promjena ili dijagnoza, te one kojima netko u obitelji, s majčine strane, ima karcinom dojke. One se trebaju nastaviti liječiti kod svojih liječnika.

Mobilni mamograf bit će smješten uz objekt mjesne samouprave ili uz područne urede gradske uprave u svakoj gradskoj četvrti. Radit će od 9 do 15 sati s pauzom od 12 do 13 sati, a dnevno će biti pregledano do 30 žena.

Mjesečno će se obići po tri gradske četvrti, a u svakoj četvrti snimanja će trajati po tjedan dana. Snimanja se neće provoditi u srpnju i kolovozu, a ponovno će se nastaviti u rujnu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predbilježbe za mamografska snimanja primaju se u sjedištima gradskih četvrti ili na njihove brojeve telefona do 25. travnja, a o terminu snimanja žene će biti obaviještene poštom.

Akcija se organizira na inicijativu Koordinacije za ravnopravnost spolova zagrebačke Gradske skupštine, a snimanja će provoditi članovi Hrvatskog senološkog društva.

U tjednu provođenja snimanja u gradskim četvrtima organizirat će se i predavanja o raku dojke i preventivnim mjerama u cilju edukacije i smanjenja te bolesti.

Lani je u Zagrebu obavljeno 2.500 pregleda na mobilnom mamografu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara