Zagreb: Održan prvi pripremni sastanak za solunski summit

Prvi pripremni sastanak za organiziranje summita između EU i država obuhvaćenih Procesom stabilizacije i pridruživanja (PSP), koji bi se trebao održati 20. lipnja u grčkom Solunu, održan je u petak u Zagrebu, priopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova.

Na sastanku koji je organiziralo Ministarstvo sudjelovali su visoki dužnosnici Trojke EU (Grčka, Italija, Europska komisija, Glavno tajništvo Vijeća), Albanije, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore, te Hrvatske kao domaćina.

Zamjenik hrvatskog ministra vanjskih poslova Ivan Šimonović rekao je tijekom sastanka, predstavljajući očekivanja Hrvatske od solunskog sastanka na vrhu, da su zahvaljujući grčkom i predstojećem talijanskom predsjedanju EU, države obuhvaćene PSP-om stavljene na vrh dnevnog reda aktivnosti Unije.

Grčko predsjedništvo izložilo je osnovne ciljeve solunskog summita, fokusirajući se na jačanje odnosa između država PSP-a i EU s konačnim ciljem njihove pune integracije u EU, priopćilo je Ministarstvo.

Na sastanku je načelno postignut široki konsenzus glede obogaćivanja PSP-a iskustvom i instrumentima koje je EU koristila u procesu proširenja.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi sudionici istaknuli su svoju privrženost regionalnoj suradnji koja pridonosi dugoročnom miru i stabilnosti u jugoistočnoj Europi.

Sudionici iz država obuhvaćenih PSP-om potvrdili su da su njihove zemlje spremne i dalje provoditi reforme nužne za uspostavu čvršćih odnosa s EU.

Razmotrena je i ideja održavanja redovitih sastanaka na vrhu između EU-a i država PSP-a koji su započeli zagrebačkim sastankom na vrhu, 24. studenog 2002. godine, a nastavljaju se sastankom na vrhu u Solunu.

Sukladno prijedlogu Grčke, dogovoreno je da se nastave konzultacije o solunskom sastanku na vrhu, najprije u Italiji koja je ponudila biti domaćinom sljedećeg pripremnog sastanka u Rimu u svibnju, te konačno u Grčkoj prije samog summita, priopćilo je Ministarstvo.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara