Zagreb: okrugli stol o problemima osoba s invaliditetom

U Hrvatskoj osobe s invaliditetom čine desetak posto populacije, ali kako svaka od njih živi u prosječnoj obitelji to znači da je trećina Hrvatske svakodnevno suočena s problemima osoba s invaliditetom, upozorio je danas predsjednik Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske Zorislav Bobuš.

Na današnjem okruglom stolu o problemima osoba s invaliditetom na Zagrebačkom velesajmu kao jedan od najvažnijih problema istaknuta je pokretljivost invalidnih osoba.

Anketa je pokazala da su osobe s invaliditetom najviše nezadovoljne jer su im nepristupačne zgrade Gradskog poglavarstva, domovi zdravlja, centri za socijalnu skrb, Hrvatski zavod za mirovinsko i zdravstveno osiguranje, policija, škole, fakulteti.

Uzalud je Hrvatska dobila Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom, kad je još uvijek puno hrvatskih škola nepristupačno invalidima, kazao je Bobuš.

Veliki je problem i što hrvatski obrazovni sustav još uvijek osobe s invaliditetom školuje za zanimanja koja više nitko ne traži, primjerice za telefoniste, dodao je Bobuš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Istaknuo je da je u svijetu osmišljeno dvadesetak novih zanimanja koja osobama s invaliditetom čak omogućuju samozapošljavanje i rad kod kuće.

Pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za zdravstvo, rad i socijalnu skrb Zvonimir Šostar napomenuo je da u Zagrebu ima 80.119 osoba s invaliditetom ili 10,3 posto građana, a na Zavodu za zapošljavanje ih je 2.500.

Grad Zagreb je u tri godine dodijelio 40-tak stanova osobama s invaliditetom, te učinio pristupačnim sve zdravstvene ustanove u vlasništvu grada.

Šostar je najavio da će osobe s invaliditetom do kraja mjeseca dobiti prvi niskopodni tramvaj, do kraja godine bit će ih pet, a u četiri godine 70. Vrijednost tramvaja je 117 milijuna eura, a izrađuju ih hrvatske tvrtke Gredelj, Končar i Đuro Đaković.

(Hina) xbma ymd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara