Zagreb: Osnovano Društvo "Richard Wagner"

U Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) danas je održana osnivačka skupština Društva "Richard Wagner", koje će poticati izvođenje djela tog velikog njemačkog skladatelja te surađivati s istoimenim društvima u svijetu.

Za predsjednicu Društva izabrana je profesorica na stuttgartskoj Visokoj školi za glazbu Dunja Vejzović.

Po riječima člana inicijativnog odbora i intendanta HNK Mladena Tarbuka, Društvo je osnovano u nakani da se osigura trajna prisutnost Wagnerove glazbe u hrvatskom kulturnom prostoru.

Tijekom promišljanja repertoara HNK uočena je praznina kada je riječ o njemačkim autorima, posebno Wagneru, koji je inače sveprisutan na svjetskim kazališnim repertoarima, pojasnio je Tarbuk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Društvo je, kako je rečeno, zainteresirano za praćenje svega što se u svijetu događa, a vezano za djelo Richarda Wagnera.

Dunja Vejzović je podsjetila kako krovna udruga koja nosi ime tog skladatelja "Richard Wagner Verband International" danas ima 37 tisuća članova u svijetu.

Tradicionalna je zadaća te krovne udruge financijska skrb o zakladi Richard Wagner Stipendienstiftung Bayreuth, koja je osnovana po Wagnerovoj osobnoj želji, a sa svrhom pomoći mladim glazbenicima.

(Hina) xkt ymc

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara