Zagreb: Otvoren obnovljeni Meštrovićev paviljon

SIMBOLIČNIM otkrivanjem kupole danas je svečano otvorena obnovljena zgrada Doma likovnih umjetnika "Ivan Meštrović" u Zagrebu.

Obnova i rekonstrukcija Doma, koji je nakon pola stoljeća vraćen svojoj izvornoj namjeni, trajala je više od dvije godine, a sredstva su omogućili Grad Zagreb i Ministarstvo kulture.

Predsjednik Društva hrvatskih likovnih umjetnika Robert Šimrak u prigodi otvorenja istaknuo je da je spomenik kulture, Dom likovnih umjetnika, tom rekonstrukcijom spašen, odnosno vraćen u izvorni oblik i danas predstavlja jedan od najzanimljivijih i najvrjednijih izložbenih prostora u Hrvatskoj.

Ministar kulture Antun Vujić naglasio je da je Meštrovićev paviljon u doba kada je sagrađen, kao jedan od prvih kružnih izložbenih prostora, predstavljao arhitektonsku atrakciju međunarodnih razmjera.

Dodao je da je to bio sretan trenutak podudarnosti inventivnog duha najvećeg hrvatskog kipara i visokih europskih standarda Zagrebačke arhitektonske škole tridesetih godina prošloga stoljeća.

"Proces vraćanja Doma likovnih umjetnika izvornoj svrsi izgledom i funkcijom treba poslužiti kao jedan od najboljih primjera kako istinske kulturne vrijednosti, unatoč devastacijama i devijacijama njihove namjene, nakon stručne i odgovorne restauracije na suvremeni način mogu zaživjeti u sadašnjosti", rekao je ministar.

Predsjednik stručnog povjerenstva za obnovu Doma povjesničar umjetnosti Radovan Ivančević istaknuo je važnost obnove Doma likovnih umjetnika, rekavši kako je prošlo sedam desetljeća od 1934., kada je veliki kipar Ivan meštrović ponudio skice budućeg Doma tada vodećim zagrebačkim arhitektima Viliniću i Horvatu.

Podsjetio je kako u nas nema takvog arhitektonskog spomenika koji bi imao tako burnu povijesnu biografiju i koji je bio degradiran - 1941. kada je pretvoren u džamiju i 1945. kada se u paviljonu nalazio Muzej revolucije i treći put, dodao je, devedesetih godina kada je trebao biti pretvoren u muzej hrvatskih velikana.

"Nakon svih tih prepreka svjedoci smo danas da je Dom vraćen u prvobitno stanje. Prema sadašnjoj rekonstrukciji Dom ima središnju galeriju, zatim drugi prostor galeriju-prsten i galeriju proširenih medija", rekao je Ivančević.

Izrazio je nadu da će se nakon rekonstrukcije Doma obnoviti i drugi zagrebački urbani prostori kojima bi se trebalo vratiti izvorno dostojanstvo i ljepota.

Zagrebačka gradonačelnica Vlasta Pavić izrazila je zadovoljstvo vraćanjem Doma izvornoj namjeni rekavši da i ova obnova svjedoči o kulturnoj tradiciji Zagreba.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara