Zagreb: Otvoren summit prvih dana srednje i istočne Europe o raku dojke

OD RAKA dojke obolijeva sve više žena, pa treba pridonijeti njegovom ranom otkrivanju i smanjenju smrtnosti od te zloćudne bolesti, izjavila je otvarajući Regionalni summit prvih dana srednje i istočne Europe supruga hrvatskog predsjednika Milka Mesić.

Na skupu koji je danas započeo u hotelu "Sheraton" Milka Mesić naglasila je da se kao predsjednica Odbora za javnu edukaciju o ranom otkrivanju raka dojke zalaže za edukaciju i prevenciju.

Iskustva svojih zemalja u prevenciji i liječenju raka dojke razmijenit će tijekom dvodnevnog skupa prve dame Slovenije, BiH, Makedonije, Albanije, Bugarske, Rumunjske, Ukrajine, Slovačke, Mađarske i Hrvatske.

Skup je pozdravio hrvatski ministar zdravstva Andro Vlahušić istaknuvši kako se sve zemlje u svijetu susreću s visokim rizikom od raka dojke.

U Hrvatskoj je 2000. godine bilo je 2.187 novooboljelih slučajeva, a od raka dojke umrle su 832 žene. U svijetu je 2000. godine zabilježen milijun oboljelih, dok je umrlo 373.000 žena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Vlahušić je istaknuo da je hrvatsko zdravstvo krenulo s nabavom mamografa za rano otkrivanje te bolesti, pa takav aparat postoji gotovo u svakoj bolnici i domu zdravlja.

Zahvaljujući ranom otkrivanju raka dojke u Europi je petogodišnje ozdravljenje (vrijeme nakon kojega se smatra da je rak izliječen) 73 posto, a u SAD-u iznad 80 posto.

Ministar vanjskih poslova Tonino Picula izrazio je zadovoljstvo spremnošću prvih dama deset tranzicijskih zemalja da se angažiraju oko pitanja ranog otkrivanja raka dojke i aktivno djeluju u tom smjeru.

Na summitu će biti usvojena Zagrebačka deklaracija u kojoj će se sudionice založiti za uvođenje obveznih dvogodišnjih kontrolnih pregleda dojki za žene između 40 i 70 godina. Taj bi se program u Hrvatskoj trebao realizirati do 2006.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara