Zagreb: otvorena izložba Antuna Masle

Četrdesetak antologijskih djela slikara Antuna Masle, koja su nastala od godine 1948. do 1967. i umjetnikove prerane smrti, predstavljeno je na danas otvorenoj izložbi u galeriji "Mala" u Zagrebu.

Maslina se djela nakon 25 godina ponovno izlažu u Zagrebu, a izložba je, istaknuli su priređivači, svojevrsna mala retrospektiva i uvod u veliku Maslinu retrospektivu, koja će se otvoriti godine 2006. u Zagrebu i uz koju će biti priređena monografija.

Govoreći o tom iznimnom slikaru, povjesničar umjetnosti Tonko Maroević istaknuo je Maslin pitomi odnos prema prirodi i neposrednost njegove slikarske geste, ponajprije kad je riječ o pejsažu. Istaknuo je također snagu kolorita tih djela, kromatsku raznolikost, od fovističke do nježne pastelne, te diskretne dimenzije tih djela. Osim dubrovačkog slikarstva, na Maslino djelo utječe i pariška škola.

Svaki susret s Maslinim djelima četiri desetljeća nakon umjetnikove smrti ponovno upućuje na jaku slikarsku osobnost, na snagu sinteze njegovih djela. Kada je riječ o slikama malog formata, one su jezgrovite i sažete u kompozicijskim i kromatskim odnosima, te doista svjedoče o punoj zrelosti majstora, svjesnoga vlastitog brzog skorog kraja. Masle je, rekao je Maroević, naslućujući smrt, posebice intenzivno "zagrabio u skladišta svoje imaginacije i obogatio opus intenzivnim antologijskim djelima".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Istaknuo je kako je današnja izložba pravi uvod za veliku retrospektivu, te da Maslino slikarsko djelo zauzima istaknuto mjesto u hrvatskome slikarstvu 20. stoljeća.

Izložba je priređena u povodu 85. obljetnice umjetnikova rođenja, a u nazočnosti mnogobrojnih posjetitelja otvorila ju je zagrebačka gradonačelnica Vlasta Pavić. Izložba će biti otvorena do 14. listopada.

Antun Masle rodio se godine 1919. u Orašcu nedaleko od Dubrovnika. Prije upisa na Likovnu akademiju prvi put izlaže u salonu "Galić" u Splitu godine 1937. Sljedeće godine upisuje Akademiju likovne umjetnosti u klasi Marina Tartaglie, a poslije prelazi prof. Vladimiru Beciću., kod kojeg je diplomirao godine 1942. Umro je 1967. u 48. godini.

(Hina) xta ymć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara