Zagreb: Otvorena izložba scenskih lutaka iz zbirke moskovskog kazališta "Sergej Obrazcov"

"Čuvari lutkarskog blaga svijeta" naziv je izložbe iz fundusa moskovskog Muzeja scenskih lutaka, Državnog akademskog centralnog kazališta lutaka "Sergej Obrazcov", otvorene danas u Galeriji "Lav", na zagrebačkom Gornjem gradu.

"Moskovsko kazalište lutaka 'Sergej Obrazcov' jedno je od najomiljenijih kazališta u Rusiji, a sjajna zbirka lutaka koju kazalište posjeduje obuhvaća sve poznate lutkarske tehnike od antike do danas", rekla je, otvarajući izložbu, Gelena Ilijina, ataše za kulturu veleposlanstva Ruske Federacije u Hrvatskoj.

Kustosica muzeja Svetlana Gnutikova naglasila je da moskovska lutkarska zbirka sadrži oko 4.000 lutaka što muzej "Sergeja Obrazcova" čini jedinstevnim u Rusiji i svrstava ga među najveće u svijetu.

Na zagrebačkoj je izložbi prikazano 40-ak lutaka koje su izrađene u Rusiji, a dio njih je poslužio i za lutkarsku predstavu "Princeza na zrnu graška ili Pet noći bez sna", koja je predhodila otvorenju izložbe.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otvorenju izložbe pomogao je i lutak Petruška, odnosno glumac moskovskog kazališta "Tu i tamo", Anatolij Arhipov, koji ga je "oživio" i koji slovi za najboljeg Petrušku na svijetu.

Izložbu, koja prati 37. PIF-a - Međunarodni festival kazališta lutaka, priredili su Međunarodni centar za usluge u kulturi i "Phenomena" d.o.o., a bit će otvorena do 5. rujna.

(Hina) xbdj ysp

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara