Zagreb: Otvorena prva Poliklinika za zaštitu zlostavljane djece

PRVA poliklinika u Hrvatskoj namijenjena pružanju pomoći zlostavljanoj, zanemarenoj i traumatiziranoj djeci otvorena je danas u zagrebačkom naselju Gajnice.

Iako nosi naziv Poliklinika za zaštitu djece Grada Zagreba, u njoj će se pružati pomoć djeci iz svih dijelova Hrvatske, te organizirati edukacijski tečajevi za stručnjake koji se mogu susresti sa zlostavljanom djecom.

Ideja za otvaranje poliklinike potekla je iz Udruge za pomoć zlostavljanoj djeci Hrabri telefon, kojoj se zadnjih godina počeo javljati sve veći broj djece, roditelja i stručnjaka tražeći savjete, a volonteri i drugi djelatnici nisu im mogli, zbog ograničenih uvjeta rada, odmah pružiti pomoć.

´U proteklih pet godina telefon je zazvonio 2.752 puta, a sa svakim se pozivom obznanila još jedna tragedija u kojoj se našlo dijete´, kazao je prilikom otvorenja poliklinike ministar rada i socijalne skrbi Davorko Vidović.

Podaci Hrabrog telefona o zlostavljanju djece u Hrvatskoj vrlo su slični svjetskim istraživanjima jer pokazuju da je oko 30 posto djece izloženo tjelesnom nasilju, svaka četvrta djevojčica i svaki šesti dječak doživjeli su neki od oblika seksualnog nasilja, a dvije trećine djece barem je povremeno izloženo emocionalnom zlostavljanju roditelja.

Trećina žrtava seksualnog zlostavljanja su djeca do pet godina, a u čak 80 posto slučajeva zlostavljači su djeci bliske osobe - roditelji, rođaci ili prijatelji obitelji, kazala je ravnateljica poliklinike Gordana Buljan-Flander.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Poliklinika za zaštitu djeca Grada Zagreba zapošljava dvadesetak stručnjaka - psihologa, defektologa, socijalnih radnika, neurologa, pedijatara i pravnika.

Uz djelatnike poliklinike, u Hrvatskoj postoji još samo 20 psihologa i 34 dječja psihijatra, što je jako malo na 1,2 milijuna djece, upozorio je Vidović.

U tretmanu poliklinike već je 40-ak djece, a Hrabri telefon radi na novom broju 0800-0800. Poliklinika će biti otvorena cijeli dan, od 8 do 20 sati.

U opremanje prostora od 420 četvornih metara i nabavu opreme uloženo je oko 2,5 milijuna kuna, od čega je dva milijuna osigurao Grad Zagreb, 70 postotni vlasnik, a 500.000 kuna Ministarstvo rada i socijalne skrbi, vlasnik ostalih 30 posto.

U istom će se omjeru ubuduće financirati i rad poliklinike.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara