zagreb: otvorena retrospektivna izložba antuna motike

Izložba slikara Antuna Motike (1902.1992.) otvorena je večeras u Klovićevim dvorima u Zagrebu, u povodu 100. obljetnice rođenja i 10. godine umjetnikove smrti.

Predstavljeno je oko 500 radova iz ´Zbirke Motika´, nastalih od 1917. do 1987. godine. Među njima su crteži, skice, kolaži, arhitektonska rješenja i oslikana ambalaža.

Autor odabira radova i postava izložbe Darko Glavan na otvorenju je podsjetio da je posljednja retrospektiva Antuna Motike bila 1974. godine u Modernoj galeriji u Zagrebu.

Za razvitak Motikine umjetnosti, rekao je Glavan, od ključnog značaja bio je njegov studijski boravak u Parizu 1930/31. nakon završetka Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Pod utjecajem tamošnjih postimpresionista Motikina se kreativnost naročito oslobodila u prikazima aktova izrazite erotičnosti. Osim štafelajnog slikarstva i sustavnih eksperimenata s kolažima, crtanja parom, te upotrebom raznolikih organskih materijala (brašno, biljke, kukci), Motika je izrađivao i predmete od keramike te skulpture od kuhanog stakla ostvarene šezdesetih godina u radionicama na Muranu.

Izložba obuhvaća i niz sjajnih zagrebačkih veduta, a izloženi su i Motikini omiljeni motivi interijera i mrtve prirode.

Izložbu prati opsežna monografija s uvodnim tekstovima.

Izložba je otvorena do konca veljače 2003.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara