Zagreb: Otvorene prostorije Hrvatskog perinatalnog fonda

PROSTOR za rad Hrvatskog perinatalnog fonda (HPF), nevladine udruge za skrb o trudnicama i novorođenčadi, otvoren je danas u Zagrebu.

Prostor veličine 60 četvornih metara HPF-u je dodijelilo zagrebačko Gradsko poglavarstvo, a namijenjen je održavanju tečajeva za trudnice i stručne seminare.

"Grad je prepoznao problem visoke smrtnosti novorođenčadi i poduprijet će svaku akciju kojoj je cilj njezino smanjenje", rekao je pročelnik gradskog Ureda za zdravstvo Zvonimir Šostar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Po najnovijim podacima, stopa novorođenačke smrtnosti u Hrvatskoj iznosi 7,8 promila, dok je u Sloveniji 4,54 promila, a u Austriji 3,55 promila.

Fond je u godinu dana postojanja proveo nekoliko humanitarnih akcija za nabavu bolničke opreme u slabije opremljenim hrvatskim rodilištima, rekla je predsjednica HPF-a Snježana Biga-Friganović.

Dopredsjednica HPF-a Marina Ivanišević iduću je akciju najavila za 14. lipnja, kada će u krosu "Ljubav na prvi pogled" Zagrepčanke trčati gradskim ulicama i kupnjom majica prikupljati novac za ultrazvuk nužno potreban rodilištu Klinike za ženske bolesti i porode u Petrovoj ulici.

Tajnik HPF-a Danko Bljajić izvijestio je da se sedam gradova uključilo u akciju Fonda "Grad do grada", kojom gradska poglavarstva obiteljima subvencioniraju kupnju novorođenačke opreme.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara