Zagreb: Pirotehničari prosvjeduju na Markovu trgu

TRIDESETAK pirotehničara, članova Sindikata zaposlenih na prostorima razminiranja, prosvjeduje danas na Markovu trgu jer niti nakon tri godine nije donesen zakon o humanitarnom razminiranju kojim bi se uredila prava pirotehničara.

Prije dvije godine Vlada je obećala da će zakon uputiti u proceduru do siječnja 2002., no do danas nije ništa učinjeno, izjavio je predsjednik Sindikata Dražen Kiš.

Sindikati traže da se Zakonom o humanitarnom razminiranju pirotehničarima vrati pravo da u slučaju stradanja na poslu dobiju satutus ratnog vojnog invalida, te da se petosatno radno vrijeme tretira kao puni radni dan od osam sati.

´Ne možemo dopustiti povećanje radnog vremena s pet na osam sati, jer bi se time povećalo i stradanje pirotehničara´, rekao je Kiš. A to bi pak, procijenio je, troškove njihova zbrinjavanja povećalo sa sadašnjih 300 milijuna kuna na oko milijardu kuna do 2010. godine.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U MUP-ovu nacrtu zakona također se ne spominje ni pravo na invalidninu, ortopedski doplatak i niz drugih stečenih prava, kazao je Kiš. Zatražio je hitno formiranje povjerenstva za izradu zakona o humanitarnom razminiranju u koje će biti uključeni i predstavnici struke i Sindikata.

U slučaju neprihvaćanja njihovih zahtjeva Kiš je najavio ponovne sindikalne akcije.

Tijekom prosvjeda pirotehničari su zatražili razgovor u Vladi s premijerom Ivicom Račanom i ministrom unutarnjih poslova Šimom Lučinom, te očekuju da ih netko primi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara