Zagreb: Počela besplatna mamografska snimanja po gradskim četvrtima

U ZAGREBAČKIM gradskim četvrtima od danas počinju besplatna mamografska snimanja mobilnim mamografom, izvijestili su danas Gradski ured za zdravstvo i Služba za mjesnu samoupravu.

Tijekom akcije mobilne mamografije bit će pregledano ukupno 2.500 žena, odnosno oko 150 po četvrti.

Na mamografsko snimanje bit će primljene žene u dobi od 50 do 60 godina koje u posljednjih godinu-dvije nisu bile na mamografiji i koje dosad nisu imale problema s dojkama, te one koje su na prijašnjim pregledima imale uredan nalaz.

Neće se primati žene koje su operirale dojke, kojima je na prijašnjim pregledima utvrđena neka promjena ili dijagnoza, te one kojima netko u obitelji, s majčine strane, ima karcinom dojke. One se trebaju nastaviti liječiti kod svojih liječnika.

Mobilni mamograf bit će smješten uz objekt mjesne samouprave ili uz područne urede gradske uprave u svakoj gradskoj četvrti. Radit će od 9 do 15 sati s pauzom od 12 do 13 sati, a dnevno će biti pregledano do 30 žena.

Mjesečno će se obići po tri gradske četvrti, a u svakoj četvrti snimanja će trajati po tjedan dana. Ovoga tjedna mamografija se obavlja u četvrti Podsljeme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Snimanja se neće provoditi u srpnju i kolovozu, a ponovno će se nastaviti u rujnu.

Prijave za mamografska snimanja još se primaju u sjedištima ili na telefone gradskih četvrti u kojima se nije prijavilo po 150 osoba, a o terminu snimanja žene će biti obaviještene poštom.

Akcija se organizira na inicijativu Koordinacije za ravnopravnost spolova zagrebačke Gradske skupštine, a snimanja će provoditi članovi Hrvatskog senološkog društva.

U tjednu provođenja snimanja u gradskim četvrtima organizirat će se predavanja o raku dojke i preventivnim mjerama u cilju edukacije i smanjenja te bolesti.

U povodu početka akcije mobilne mamografije danas je u Domu zdravlja Centar pušten u pogon digitalni mamograf koji predstavlja najnoviju riječ tehnologije na području dijagnostike bolesti dojki.

Digitalni mamograf stoji oko milijun kuna, a njegovu je nabavu financirao Grad Zagreb. Ove godine se planira nabava digitalnih mamografa i za domove zdravlja Istok i Zapad.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara