zagreb: poglavarstvo kupuje nekretnine kod hotela "opera"; moguća gradnja kongresnog centra

Zagrebačko Gradsko poglavarstvo danas je većinom glasova (9 SDP za, 4 HNS protiv) prihvatilo zaključak o kupnji nekretnina u vlasništvu "Medike" d.d. kod hotela "Opera" gdje bi se, na inicijativu Turističke zajednice Zagreba, mogao izgraditi Kongresni centar. L

Moguća lokacija novog Kongresnog centra je omeđena Pierottijevom i Jukićevom ulicom te hotelom "Opera", a kupoprodajna cijena zemljišta je 12,8 milijuna kuna temeljem procjene sudskog vještaka.

"Kongresni centar Zagrebu treba i to nije sporno", rekao je zamjenik gradonačelnice Stipe Tojčić (HNS), ali i upozorio da o mogućoj lokaciji za gradnju novog centra nisu imali ni jednu ozbiljnu raspravu s koalicijskim partnerom SDP-om što je ocijenio "izigravanjem procedure".

"Sve je to privatna incijativa Milana Bandića, ali ne i njegov privatni budžet", dodao je član Poglavarstva Srećko Ferenčak (HNS) koji je podržao Tojčića i upitao zašto se za Kongresni centar ne bi iskoristilo zemljište na istočnom dijelu Zagrebačkog velesajma koje je već u gradskom vlasništvu i koje "stoji i čeka investitore".

Zamjenik gradonačelnice Milan Bandić je odgovorio kako se danas ništa ne prejudicira, već donosi odluka o kupnji nekretnina, a da će se o tome gdje je bolje graditi odlučiti na drugoj sjednici Poglavarstva. "Ne mogu se složiti s daljnjim kočenjem gradskih projekata", naglasio je Bandić napominjući kako će zacrtano "sigurno ići".

HNS-ovci su ustrajali u stajalištu da bi bilo bolje da Grad gradi bolnice i vrtiće, a da Kongresni centar prepusti investitorima putem koncesija. Bandić je tada odgovorio kako bi po Ferenčaku bilo najbolje da to gradi njegova firma, a ovaj mu je uzvratio da njegova firma nikada nije i neće graditi za Zagreb dok je član Poglavarstva.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Većina članova Poglavarstva složila se da Grad kupi nekretnine kod hotela "Opera", u samom gradskom središtu, bez obzira na to hoće li se ondje graditi Kongresni centar ili što drugo te da je bolje da Grad kupuje imovinu nego da je prodaje.

Gradski ured za upravljanje imovinom na današnjoj je sjednici zadužen da napravi cjelovitu analizu o dodjeli poslovnih prostora i kriterije za dodjelu gradskih prostora i stanova udrugama i političkim strankam o čemu će Poglavarstvo izvijestiti Gradsku skupštinu, kao i o tijeku izgradnje bazena u Utrinama na traženje gradskih zastupnika Hrvatskog bloka.

U rubnim djelovima Zagreba povećat će se broj trgovina koje će raditi nedjeljom i blagdanom, pa će izmjenom Naredbe o rasporedu dežurstava raditi 184 umjesto 156 prodavaonica.

Po izmijenjenom Kolektivnom ugovoru, zaposlenima u ustanovama kulture se povećava osnovica plaće za 150 kuna, s 2.431 na 2.581 kunu. Odlučeno je i da svi zaposlenici u gradskim službama i ustanovama dobiju 'uskrsnicu' od 400 kuna.

(Hina) xbdj yaz

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara