Zagreb: Poglavarstvo prihvatilo detaljne planove za stambena naselja i nebodere

ČLANOVI zagrebačkog Gradskog poglavarstva danas su, nakon javne rasprave, jednoglasno prihvatili četiri detaljna plana uređenja s primjedbama i to za dva stambena naselja po Programu POS-a na lokacijama Sopnica-Jelkovec u Sesvetama i Špansko-Oranice te za gradnju nebodera na lokaciji Savska-Vukovarska i VrbikUl. Ivana Lučića.

Detaljni planovi uređenja bit će upućeni Gradskoj skupštini na donošenje 27. studenoga.

Zamjenik zagrebačke gradonačelnice Milan Bandić je predložio da se Grad obveže da će osigurati novac za prometnu i drugu komunalnu infrastrukturu kako se ne bi desilo da, 2005. nakon izgradnje stanova, naselja ostanu izolirana "kao na Mjesecu". Također je najavio da će u siječnju predložiti izmjenu Generalnog urbanističkog plana kako bi se i u Podbrežju omogućila gradnja stanova. "Obećali smo građanima da ćemo osigurati onoliko zemljišta koliko bude zahtjeva za stanovima", rekao je Bandić podsjetivši da za POS-ove stanove ima 7800 zahtjeva. Rečeno je da je do sada u Zagrebu izgrađeno 87 stanova.

Bandić je zamjerio što je gradilište u Sesvetama otvoreno jučer, prije konačne odluke o donošenju Detaljnog plana uređenja (DPU). Zamjenik gradonačelnice Stipe Tojčić je odgovorio da je riječ o početku radova na rušenju objekata nekadašnje svinjogojske farme i uređenju tamošnjeg prostora o čemu postoji odluka Poglavarstva i nema veze s DPU-om. Tojčić je jučer u Sesvetama bio s ministrom graditeljstva Radimirom Čačićem.

"Znam da su izbori, ali što je previše je previše", komentirao je Bandić koji, kaže, nije dobio ni poziv za taj događaj.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U stambenom naselju Špansko-Oranice predviđena je gradnja 1580 stanova, škola i dječji vrtić, a najviše primjedbi bilo je na prometnu izoliranost naselja. U Sesvetama je planirana gradnja 2722 stanova, dvije škole, kulturni centar, sportski tereni, crkva i tržnica.

Na dvije lokacije DPU-ovima su razmotrene mogućnosti uklapanja visokih objekata i predloženo je da na lokaciji Savska- Vukovarska Hoto Business Centar ima prizemlje i 17 katova, a na lokaciji Vrbik i uz Ulicu I. Lučića dva spojena nebodera imaju pet podezemnih i 13 nadzemnih etaža odnosno pet podzemnih i 26 nadzemnih.

Iz tekuće pričuve odobreno je po 500.000 kuna za filmove Krste Papića i Dejana Aćimovića, a čuli su se prijedlozi da se ubuduće razmotri takva vrsta gradske potpore.

Zaposlenicima gradske uprave bit će isplaćena božićnica od 1200 kuna, 800 kuna u novčanom iznosu i 400 kuna u naturi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara