zagreb: poglavarstvo utvrdilo sanacijski program za onečišćenje zraka oko smetlišta jakuševec

Zagrebačko Gradsko poglavarstvo danas je utvrdilo Sanacijski program za smanjivanje onečišćavanja zraka oko odlagališta Prudinec u Jakuševcu i s tim će Programom upoznati Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, Inspekciju zašite okoliša i gradsko trgovačko društvo ZGOS d.o.o.

Program je donesen kako bi se na tom području, koje ima kakvoću zraka treće kategorije (po izmjerama 2001. i 2002.), postigle granične, a dugoročno i preporučene vrijednosti kakvoće zraka.

Uzrok onečišćavanja zraka na tom području je obavljanje redovite djelatnosti odlaganja otpada i izvođenje sanacijskih radova na odlagalištu Prudinec u Jakuševcu kojim upravlja ZGOS.

ZGOS će tako odsada, kod obavljanja svoje redovite djelatnosti odlaganja otpada, morati stari otpad s odlagališta prebacivati i, uz ostalo, svakodnevno prekrivati inertnim materijalom, koristiti mreže za hvatanje vjetrom raznesenog otpada, radne plohe prskati vodom po potrebi, baš kao i interne prometnice, uključiti dovršene radne plohe u sustav otplinjavanja, a novodovezeni otpad odlagati na uređene plohe, sabijati i svakodnevno prekrivati.

Na odlagalištu će se morati izgraditi efikasni sustav otplinjavanja u skladu s projetknom dokumentacijom, stoji u, uz ostalo, u sanacijskom programu Gradskog ureda za prostorno uređenje i dodaje se da su se neke od tih mjera trebale provoditi i za vrijeme sanacije odlagališta.

Poglavarstvo je donijelo zaključak o raspisivanju javnog natječaja za prodaju zemljišta od 331 četvorni metar u Resniku s početnom cijenom od 288.841 kuna.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaključkom Poglavarstva danas je pravo vlasništva na parcelama u Vrapču Grad Zagreb prenio na Agenciju za pravni promet i posredovanje nekretninama radi realizacije Programa društveno poticane stanogradnje (POS).

Prema današnjem zaključku o načinu nabave roba i usluga te ustupanju radova u gradskim ustanovama, odsada će radi unapređivanja javnosti rada i pružanja jednakih mogućnosti svim zainteresiranim ponuditeljima za nabavu do 20.000 kuna biti odgovorni ravnatelji, za nabavu do 200.000 kuna bit će javno prikupljanje ponuda, a preko tih iznosa će biti javno nadmetanje.

Iz tekuće pričuve izdvojeno je 500.000 kuna "Maloj kući" za izradu projektne dokumentacije za obnovu i prenamjenu zgrade tog Centra za rehabilitaciju djece i 148.000 kuna za troškove smještaja 13 osoba čija je imovina uništena u požaru na Opatovini početkom godine.

Sve točke na današnjoj sjednici Poglavarstva jednoglasno su prihvaćene. Na sjednici nije bio nazočan pročelnik Gradskog zavoda za planiranje razvoja grada Mislav Žagar zbog, kako je jutros rekao, osobnih razloga.

(Hina) xbdj yaz

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara