Zagreb pogodio potres jačine 3,3 stupnja po Richterovoj ljestvici

Zagreb pogodio potres jačine 3,3 stupnja po Richterovoj ljestvici

POTRES jačine 3,3 stupnja po Richteru s epicentrom udaljenim 10 kilometara jugozapadno od središta Zagreba osjetio se oko 20.40 sati, priopćila je Seizmološka služba Republike Hrvatske.

Iz Državnog centra 112  prije izdanog službenog priopćenja kazali su nam kako su od Europskog mediteranskog centra dobili informaciju kako se radi o potresu jačine 3 stupnja po Mercallijevoj ljestvici, da bi kasnije Državna Seizmološka služba izvijestila je da je intenzitet u epicentru bio od 4 do 5 stupnjeva Mercalli-Cancani-Siebergove ljestvice.

U centru nam također kažu kako potres ipak nije bio tolike jačine da bi izazvao veće materijalne štete. Telefonske i mobilne linije tijekom potresa bile su kratko u prekidu.

Potres su najviše osjetili stanovnici Novog Zagreba, Jaruna i Prečkog. Seizmološka služba Republike Hrvatske javila je kako se potres osjetio u čitavom području Zagreba i kako zasad nema podataka o nastaloj šteti. Štetu nitko nije prijavio ni vatrogasnoj službi.

I zastupnici u Saboru osjetili podrhtavanje, no mirno ostali sjediti na svojim mjestima

Prema reakcijama Indexovih posjetitelja, potres se osjetio na Trešnjevci, Remizi, Dubravi te u zapadnom dijelu Zagreba. Jedan od posjetitelja kaže kako se na Borongaju ništa nije osjetilo.

Posjetitelji su nam se uglavnom javili s informacijama kako "je njih, koji žive u zgradama nešto starije gradnje, dobrano zatreslo" pa su neki zbog toga prozvali i zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U zapadnom dijelu Zagreba osjetile su se, kako piše jedan forumaš, "tri sekunde laganog podrhtavanja". Potres se osjetio i u Golom Bregu, Velikoj Gorici i Gračanima.

A podrhtavanju tla svjedočili su i zastupnici u Hrvatskom saboru, koji su do kasnih večernjih sati izglasavali državni proračun. Zatupnici su, međutim, mirno ostali sjediti na svojim mjestima.

Posljednji zabilježen potres 18 km zapadno od Zaboka

Seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske zadnji potres su na ovom području zabilježili s epicentrom 18 km zapadno od Zaboka, u blizini Kumrovca 20. siječnja ove godine. Magnituda potresa je iznosila 2.0 po Richteru.

Zadnji potres koji je preplašio Zagrepčane dogodio se u siječnju prije dvije godine. Radilo se o potresu jačine od 3,5 stupnja po Richterovoj ljestvici.

Potres se tada jače osjetio u zapadnim dijelovima grada, a nešto slabije u istočnim, budući da je epicentar potresa bio kod Ruda u Samoborskom gorju, oko 25 kilometara jugozapadno od Zagreba. Podrhtavanje tla trajalo je nekoliko sekundi, a Zagrepčani su tada svjedočili pomicanju namještaja i njihanju lustera, dok je Samoborce potres digao iz kreveta.

K.C./J.M.
Foto: Index (Arhiva)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara