Zagreb: Potpredsjednica vlade Kosor posjetila Kliniku i rodilište u Petrovoj

VLADA će na svojoj sjednici u ponedjeljak predložiti da se vrati trogodišnji dopust za majke s troje i više djece, najavila je potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor koja je danas posjetila Kliniku za ženske bolesti i porode u zagrebačkoj Petrovoj ulici.

"Nadam se da će saborski zastupnici poduprijeti taj prijedlog," rekla je Kosor i ustvrdila da je ukidanje dopusta smanjilo broj trećerođene djece.

Navela je da je 1998. broj trećerođene djece bio veći od 12 tisuća, a da je lani iznosio oko sedam tisuća.

Potpredsjednica Vlade posjetila je i odjel s rodiljama te prigodno darovala prvo dijete rođeno u 2004. i njegovu majku - Patrika i Viktoriju Stuparić, te ostale rodilje.

Mali Patrik, težak 4600 grama i dugačak 53 centimetara, rođen je odmah iza ponoći, izvijestio je predstojnik Klinike Ivan Kuvačić.

Potpredsjednica Vlade upozorila je na zabrinjavajuće podatke o padu nataliteta.

Lani je broj novorođene djece po prvi put u zadnjih 200-tinjak godina pao ispod 40 tisuća, rekla je Kosor, ističući da je to alarmantan podatak oko kojeg se svi trebaju zabrinuti, a Vlada ponuditi odgovore.

Za 50-ak godina bit će nas milijun manje, a za 30-ak neće biti radno-sposobnog stanovništva, neće imati tko raditi i vraćati kredite, upozorila je Kosor, opetujući da su pad nataliteta i demografska pustoš Hrvatske jedan od prioriteta države i prvorazredno političko pitanje.

Vlada će, najavila je, pokušati uz pomoć stručne javnosti - liječnika i demografa, ponuditi dobre programe da se zaustavi taj negativan trend.

U Klinici u Petrovoj do podneva je rođeno troje djece, izvijestio je predstojnik Kuvačić.

Dnevno se u toj najvećoj klinici te vrste u Hrvatskoj rađa od 3 do 30-ak djece. Lani je rođeno oko 4,5 tisuće djece, a zabilježen je jedan dan kada nije obavljen ni jedan porod.

Zahvaljujući stručnosti osoblja Klinike, preživljavaju i djeca od svega 500 grama težine, a perinatalni mortalitet pao je gotovo na europsku razinu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara