zagreb: predstavljen 94. svezak ´vjesnika za arheologiju i historiju dalmatinsku´

Najnoviji, 94. svezak najstarijega hrvatskog arheološkog časopisa ´Vjesnika za arheologiju i historiju dalmatinsku´, koji ove godine obilježava 125 godina od objavljivanja prvoga sveska, predstavljen je večeras u Hrvatskoj kulturnoj zakladi Hrvatskoga slova.L

Po riječima Igora Fiskovića, profesora zagrebačkoga Filozofskog fakulteta, i najnovijom edicijom uzdržana je već svjetski poznata vrsnoća toga časopisa. Osim toga novi svezak značajno pridonosi poznavanju i vrednovanju antičke Narone o kojoj će se još puno pisati, rekao je.

Fisković je predstavio prvi dio časopisa u kojemu su objavljeni cjeloviti rezultati iskopavanja koje je vodio arheolog Emilio Marin, ravnatelj Arheološkoga muzeja u Splitu, na tri naronitanska lokaliteta - Erešovim, Popovim i Šiljegovim barama.

Iskopavanja na lokaciji Erešove bare dala su par spomenika grobišne zone, značajne ostatke rimske vile - Villa Suburbana iz 3. st., te ostatke starokršćanske crkve iz 7. st. - vjerojatno posljednje gradnje antičke Narone.

Rezultate Marinovih istraživanja, koji su otisnuti i kao posebna edicija, Fisković preporučuje stručnjacima ističući nesvakidašnji autorov pristup u raskrinkavanju brojnih upitnosti koje je postavio spomenuti naronitanski lokalitet.

O drugome dijelu časopisa, u kojemu su objavljeni prilozi više arheologa, govorio je Božidar Čečuk, predsjednik Nakladničkoga vijeća Hrvatskoga arheološkog društva. Posebice se osvrnuo na prilog Ivana Marovića u kojemu taj arheolog izvješćuje o rezultatima istraživanja sojeničkoga naselja na otočiću Dugiš, južno od sela Otoka kod Sinja.

Kako je podsjetio Čečuk, Ivan Marović pripadnik je prve generacije arheologa stasalih nakon Drugoga svjetskog rata koji se s posebnom predanošću posvetio istraživanju pretpovijesnoga razdoblja u Hrvatskoj koje je bilo zapravo netaknuto. Rezultate Marovićevih istraživanja Čečuk pak smatra velikom novošću u hrvatskoj pretpovijesnoj arheologiji.

Glavni urednik ´Vjesnika za arheologiju i historiju dalmatinsku´ Emilio Marin nada se da će i najnoviji svezak biti od koristi arheološkoj struci. Podsjetio je da časopis izlazi od 1878. te da su dva svjetska rata bila razlogom što su do sada objavljena 94 sveska, a ne 125 koliko ih je trebalo biti da je časopis izlazio jednom godišnje, kako je na početku i zamišljeno. Dodao je da je tijekom Domovinskoga rata časopis izlazio redovito.

Marin je podsjetio na podatak da je 40-ak svezaka časopisa uređivao nestor hrvatske arheologije don Frane Bulić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara