Zagreb: predstavljen projekt ´policija u zajednici´

Nakon Rijeke i Splita nova policijska strategija djelovanja nazvana ´Policija u zajednici´ predstavljena je danas i u zagrebačkoj Policijskoj upravi.

Tim projektom, koji će se od sredine travnja eksperimentalno početi primjenjivati u Zagrebu i još četiri hrvatske županije, policijska organizacija rada prilagodit će se europskim mjerilima, a policija će više biti u službi građana, tvrde u Ministarstvu unutarnjih poslova (MUP).

Ukoliko eksperimentalna primjena ovog projekta prođe sukladno očekivanjima, strategija ´Policija u zajednici´ u cijeloj bi se Hrvatskoj trebala početi primjenjivati tijekom sljedeće godine, kazao je načelnik Uprava policije MUP-a Vladimir Faber.

Osim promjene u prioritetima policijskih zadaća s dosadašnje represivne u preventivnu, strategija ´Policija u zajednici´ predviđa i niz ´popratnih´ projekata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tako bi umjesto dosadašnjih policijskih ophodnji u naseljima patrolirali tzv. kontakt policajci. Oni bi imali svoje stalno područje u kojem bi u suradnji s građanima uočavali i rješavali ´svakodnevne´ probleme na tom području. Na taj način policajci bi postali istinski servis građana, istaknuo je Faber.

Dodao je da bi uspostavljanje boljih odnosa s lokalnim stanovništvom policiji osiguralo više informacija, čime bi se povećala i prevencija kaznenih djela.

Slični oblici rada policije uvedeni su u većini zapadnoeuropskih zemalja prije dvadesetak godina, a trenutno ga imaju sve zemlje stabilnih demokracijama, kazao je Faber.

Dodao je da će prije uvođenja ovog modela u cijeloj Hrvatskoj rad policije putem anketa ocjenjivati i građani, a na osnovi tih rezultata policija će svoj rad dodatno usmjeriti potrebama pojedinih zajednica.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara