zagreb: Predstavljena knjiga Kemala Kurspahića "Zločin u 19, 30"

Knjiga nekadašnjeg glavnog urednika sarajevskog "Oslobođenja" Kemala Kurspahića "Zločin u 19,30" predstavljena je danas u Novinarskom domu u Zagrebu.

Publicističko djelo "Zločin u 19,30" bosansko je izdanje Kurspahićeve knjige "Prime Time Crime" koja je objavljena u SAD-u u ožujku ove godine.

U njemu se, dokumentirano, navođenjem brojnih činjenica, opisuje što se događalo s medijima za vrijeme posljednjeg rata na području bivše Jugoslavije.

Kurspahić, koji je danas glasnogovornik Agencije UN-a za borbu protiv droge i organiziranog kriminala u Beču bio je glavni urednik "Oslobođenja" od 1988. do 1994. godine.

"Oslobođenje" su bile jedine dnevne novine koje nisu prestala izlaziti niti za vrijeme rata, iako se njihova redakcija nalazila doslovno na prvoj crti bojišnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
O knjizi su govorili sam autor, novinar Božo Novak, sadašnji veleposlanik BiH u Hrvatskoj i nekadašnji novinar "Oslobođenja" Zlatko Dizdarević te urednik na HTV-u Goran Milić, kao neposredni sudionici događaja o kojima Kurspahić piše.

Pojavu bosanskog izdanja "Zločina u 19,30" pozdravili su Robert Szucisis u ime austrijskog Ministarstva vanjskih poslova i Stjepan Malović u ime Međunarodnog centra za obrazovanje novinara.

Novak, na čije se viđenje medijskih zbivanja u posljednjih petnaestak godina Kurspahić opširno poziva, smatra da je trajna vrijednost knjige upozorenje da novinarstvo prestaje biti pošteno i slobodno kada medije podjarme vladajuće elite, a novinari postanu njihovi propagandistički glasnogovornici.

Ne manje važnom poukom za buduće generacije novinara profesionalaca Novak smatra i Kurspahićevo osobno iskustvo s novinarstvom koje se nije dalo ni zaplašiti niti potkupiti, a koje je u proteklom desetljeću pokazalo da je moguć otpor svakom totalitarizmu.

Kurspahić je kao hrvatske medije koji su izvještavali slobodno i pošteno u ratnom i poratnom razdoblju istaknuo "Feral Tribune", "Novi list" i Radio 101 .

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara