Zagreb: Premijera Brešanova filma "Nad Hrvatskom"

Film Vinka Brešana "Nad Hrvatskom" večeras je premijerno prikazan u zagrebačkome Muzeju za umjetnost i obrt (MUO) u nazočnosti hrvatskoga predsjednika Stjepana Mesića, a uoči Hrvatskoga nacionalnoga dana koji će se u utorak održati na Svjetskoj izložbi EXPO 2005. u Japanu.

Brešanov osmominutni film nastao je u srpnju prošle godine, a njegov je producent "Interfilm". Po riječima autora, snimanje je trajalo devet dana, a doista se i snimalo "nad Hrvatskom" i to od Stona i Dubrovnika do Kopačkoga rita. Snimateljski posao "odradio je" Branko Linte, autor glazbe je Mate Matešić, montažerka Sandra Botica Brešan, a supervizor kamere Stanko Herceg.

Publika koja se večeras okupila u poznatome zagrebačkom muzeju, koji ove godine obilježava 125 godina rada, vidjela je tako s njegovih galerija premijerno - i to iz "ptičje perspektive" - Brešanov film projiciran na ulaznome nivou Muzeja.

Domaćini večerašnjega događanja bili su ravnatelj MUO-a Miroslav Gašparović i izvršni koordinator projekta Croatia EXPO 2005. Dubravko Marić.

Nakon što je pogledao Brešanov film predsjednik Mesić izjavio je da je to za njega bilo malo iznenađenje budući da nije imao potpunu informaciju. Ali riječ je o ugodnom iznenađenju i sjajnom djelu koje će biti odlično prihvaćeno ne samo od hrvatske publike, već i u Japanu, kazao je te ustvrdio kako će se broj japanskih turista u Hrvatskoj barem udvostručiti kada u Japanu vide Brešanov film.

Mesić je rekao da je dobio poziv da posjeti EXPO 2005. te da će nastojati biti nazočan njegovu zatvaranju.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski nastup na Svjetskoj izložbi EXPO 2005. priređen je pod geslom "Kap vode zrno soli" koji "slijedi" i Brešanov film. EXPO 2005. počeo je 25. ožujka u japanskoj prefekturi Aichi koja će mu biti domaćin u idućih šest mjeseci, odnosno do 25. rujna.

Za Hrvatski nacionalni dan predviđen je bogat kulturni program koji su zajednički osmislili organizatori i hrvatsko Ministarstvo kulture. Tako će Hrvatska u svom paviljonu, koji je već pobudio veliko zanimanje posjetitelja, predstaviti svoju nacionalnu baštinu. Glazbeni dio baštine predstavit će nacionalni ansambl narodnih pjesma i plesova "Lado", "Zagrebački kvartet", jazz pjevačica Tamara Obrovac i ansambl Transhistria te klapa Nostalgija.

Baletna skupina Croatia izvest će pak "Licitarsko srce" - klasično djelo hrvatske baletne baštine.

Hrvatska arheološka baština predstavlja se u Hekinanu, gradu domaćinu Hrvatske na EXPO-u 2005., izložbom koju je organizirao Arheološki muzej Istre i Međunarodni istraživački centar za arheologiju Sveučilišta u Zagrebu. Prirodna se baština, pak, predstavlja izložbom Hrvatskoga prirodoslovnog muzeja pod nazivom "U carstvu podzemnog zmaja".

(Hina) xipet yso

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara