zagreb: premijera opere životinjska farma

Opera "Životinjska farma" skladatelja i libretiste Igora Kuljerića, nastala prema poznatom Orwellovom djelu, premijerno je izvedena večeras u dvorani "Vatroslav Lisinski" u sklopu 22. Muzičkog biennala Zagreb.

Opera se izvodi na engleskom jeziku, a Kuljerićev libreto na engleski je prevela Sonia Bićanić. "Životinjska farma" izvedena je pod dirigentskim vodstvom Tončija Bilića, u režiji Lea Katunarića, scenografiji Miljenka Sekulića i kostimografiji Lea Kulaša.

Video dijelove također je režirao Leo Katunarić uz koredatelja Igora Roksandića, a dramaturg predstave je Paolo Magelli.

Uz simfonijski orkestar i zbor HRT glavne uloge tumačili su Piotr Nowacki, gost iz Poljske, Martina Tomčić, Adela Golac-Rilović, Kristina Kolar, Helena Lucić, Lucijano Batinić, Voljen Grbac, Antonija Boroša, Martina Silić-Gojčeta, Saša Ivaci i Ivo Gamulin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Nakon "Moći vrline" i "Richarda III", "Životinjska farma" je treće Kuljerićevo djelo napisano za biennale.

Sam autor u programskoj knjižici ističe kako je u stvaranju opere kombinirao elemente tradicionalne opere - podjele na glazbene brojeve i recitative - kao i dijelove prokomponirane opere. Tim načinom, nastojao je osigurati brzi slijed smjenjivanja situacije na sceni na kojoj se pojavljuju kostimirane kokoši, guske, svinje, krave. Kako napominje, iz cijele priče pokušao je isključiti pitanje da li je riječ o političkoj operi ili ne, potkrijepivši to riječima kako je želio ukazati na temeljnu zamisao o povijesnom vrtuljku i superstrukturama koje taj vrtuljak kontroliraju.

Publika je pljeskom nagradila večerašnje protagoniste, a među posjetiteljima bili su i predsjednik Sabora Zlatko Tomčić, ministar kulture Antun Vujić, brojni gosti, sudionici biennalskih predstava i drugi.

(Hina) ta ln

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara