Zagreb: Prihvaćen gradski proračun za iduću godinu

ZAGREBAČKI gradski proračun za iduću godinu iznosi 4,465 milijardi kuna što je za 7,1 posto više od ovogodišnjega.

Tako je odlučeno na današnjoj sjednici zagrebačke Gradske skupštine.

Gradonačelnica Vlasta Pavić naglasila je da proračun odražava opredijeljenost gradske vlasti za ravnomjernim razvitkom grada.

Kao prioritete navela je gospodarski razvitak, zapošljavanje, povećanje razine standarda javnih potreba i financiranje gradskih četvrti.

U komunalnu strukturu u idućoj će godini biti uloženo 1,4 milijarde kuna ili 33 posto od ukupnog iznosa proračuna, a 1,05 milijardi za povećanje standarda u društvenim djelatnostima. Oko 275 milijuna kuna izdvojit će se za socijalne programe, a 77 milijuna za gradske četvrti, navela je gradonačelnica.

Grad slijedeće godine planira doći i u posjed Paromlina, a intenzivirat će se i pripreme za gradnju Muzeja suvremene umjetnosti, najavila je gradonačelnica, napominjući da grad ima dobar kreditni rejting i da će nastaviti s poticanjem malog i srednjeg poduzetništva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
´Grad Zagreb se nije legitimirao kao dobar gospodar jer smanjuje prihode od imovine za četiri posto i dobit trgovačkih društava 20 posto´, rekao je Nenad Ivanković u ime Kluba gradskih zastupnika HIP-a, ocjenjujući da je proračun temeljen ´na uzimanju, a ne na stvaranju´.

Kritiku na ´povećanje potrošnje za hladni pogon, i za nedovoljno ulaganje u gospodarski razvoj´ uputio je Ivan Bračić iz Kluba HDZ-a, te Kažimir Varda iz Kluba Hrvatskog bloka.

Ladislava Soldat (SDP) je napomenula da su ulaganja za zdravstvo povećana za 22 milijuna kuna, dok Ernestina Novy-Radonić (Hrvatski blok) smatra da je predviđenih deset novih vozila Hitne pomoći premalo za grad Zagreb.

Proračun su podržali gradski zastupnici SDP-a i HNS-a, a protiv su bili zastupnici oporbe: HDZ-a, HIP-a, Hrvatskog bloka i HSP-a.

Glasovanju nije prisustvovao Šandor Dembitz (SDP), prosvjedujući što je za tehnološko i informatičko unapređenje od traženih 50 milijuna kuna odobreno svega 20 milijuna.

Na sjednici je dano jamstvo Hrvatskoj banci za obnovu i razvoj za kredit ZET-u od 111,9 milijuna eura za izradu 70 niskopodnih tramvaja koje će graditi domaći konzorcij ´CROTRAM´.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara