ZAGREB: RETROSPEKTIVNA IZLOŽBA RAULA GOLDONIJA U UMJETNIČKOM PAVILJONU

Retrospektivna izložba Raula Goldonija, koja obuhvaća više od 200 autorovih kiparskih i slikarskih djela, otvara se 1. travnja u Umjetničkom paviljonu.

Izloženi radovi obuhvaćaju razdoblje od 1942., od dovršetka Akademije, do 1983., odnosno gotovo do umjetnikove smrti.

Djelo tog velikog umjetnika na retrospektivi zajednički su pripremili povjesničari umjetnosti Ive Šimat Banov i Tonko Maroević.

Raul Goldoni diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi Marina Tartaglie. Godine 1951. priređuje prvu samostalnu izložbu, a uz kiparstvo i slikarstvo bavio se grafikom, likovnom opremom knjiga, uređivanjem interijera, izradbom fresaka, zidnih slika i tapiserija, a projektirao je i ukrasne i uporabne predmete u najrazličitijim materijalima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Goldoni je svoja velika djela, po riječima priređivači izložbe, postavio na staklu, a nekoliko je godina boravio i u poznatim radionicama stakla u Muranu.

U Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu 1967. prvi je put izložio svoje skulpture od višebojnog stakla i predmete oblikovane za industrijsku proizvodnju.

Jedan je od osnivača zagrebačke galerije "Forum", a sudjelovao je na brojnim simpozijima i skupovima o suvremenoj umjetnosti. Izlagao je u zemlji i inozemstvu, a djela mu se nalazi u vodećim svjetskim muzejima i galerijama.

(Hina) xta ymc

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara